Балконски цветя, които цъфтят в бяло

20/01/2020, 15:08:34
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
20/01/2020
Тагове:
Балконски цветя, които цъфтят в бяло

От ранна пролет до късна есен балконът е кътчето природа в нашия дом. Цветята го изпълват с колорит, подобряват настроението ни и създават благоприятен микроклимат у дома. Балконските цветя, цъфтящи с бели цветове внасят усещане за спокойствие, мир и хармония. Те са чудесен фон за релакс на балкона с чаша кафе или хубава книга. Освен това се асоциират със свежест и прохлада в топлите летни дни.

Белите цветя в комбинация със свежа зеленина отлично се комбинират с цветни мебели и аксесоари и превръщат балкона в уютно, елегантно и свежо кътче за отмора.

Изберете видове, които цъфтят един след друг за да може да се радвате на бели цветове почти през цялата година.

Петуния

Градинската петуния може да се намери в почти всички цветове, включително и в бяло. Цъфти от май до късна есен. Разсад се прави през февруари-март. Обича слънчевите балкони без силни въздушни течения. Нуждае се от рохкава почва, богата на хумус и хранителни вещества. През лятото петунията изисква ежедневно поливане, не понася засушава, особено в жегата. Изсъхналите съцветия трябва да бъдат премахнати, за да се удължи периодът на цъфтеж. Каскадните сортове изглеждат зашеметяващо във висящи кошници и сандъчета на перваза.

Саркофай (Plumbago auriculata Alba)

Катерливо растение, достигащо до 2 м. височина. Има сортове, цъфтящи в бяло, небесно синьо и виолетово. Цъфти от юни до септември. Нуждае се от топло, слънчево и защитено от вятър, място. Подходящ е южен или западен балкон.

Растението зимува в хладно и светло помещение. Поради размерите си има нужда от голяма и дълбока саксия.

Вербена

Предлагат се сортове вербена, цъфтящи в най-различни цветове. Особено нежни и елегантни са растения с бели цветчета, които се появяват през юни-юли и се задържат до октомври. Цветето обича топли и слънчеви места, както и плодородна и добре дренирана почва. Нуждае се от обилно поливане. Подходящо е за както за самостоятелно засаждане така и за цветни аранжировки с други растения. Изглежда много красиво във висящи саксии или сандъчета за прозорци.

Алисуим, Лобулария (Lobularia maritima Snow Princess)

Представлява непретенциозно, издръжливо цвете, цъфтящо от юни до октомври. Предпочита слънчеви и топли места, няма изисквания към състава на почвата, не се нуждае от торене или подрязване и издържа на засушаване. Лобуларията е идеалното растение за слънчев балкон, на който други видове виреят трудно, както и за заети и често отсъстващи хора.

Подходящо е за съчетаване с лобелия, тагетес, маргаритки, чемшир.

Остеоспермум (Osteospermum)

Цъфти от пролетта до късна есен, в различни цветове в зависимост от сорта. Нуждае се от слънчево място, тъй като на сянка цъфтежа отслабва. Трябва да се осигури добър дренаж на саксията и редовно поливане.

Импатиенс, циганче (Impatiens walleriana)

Циганчето е непретенциозно растение с пищен и красив цъфтеж от ранна пролет до късна есен, а при подходящи условия и през зимата. Цъфти в разнообразие от багри, сред които и бели. Обича шарената сянка и може да се отглежда на източен или северен балкон. Би могло да вирее и на запад ако му се осигури засенчване в следобедните часове.

Обича обилното поливане.

Армерия (Armeria maritima alba)

Цъфти през пролетта в бели цветове. Предпочита полусянката, чувства се добре на изток или запад. Растението е вечнозелено и студоустойчиво. Добре се комбинира със седуми, пълзящи видове флокс и други стелещи се растения.

Идеи за цветни съчетания с бели растения

Каладиум, бяла коледна звезда, дихондра (сребърен дъжд)

Цвете паяк (Cleome hassleriana), сребърен дъжд (Dichondra argentea Silver Falls), пелин (Artemisia), бяла петуния

Алисиум, бръшлян, папрат, цинерария (Senecio cineraria)

Още балконски цветя с бели цветове

  • Бяла лобелия (Lobelia)
  • Камбанка (Campanula carpatica Carillon White)
  • Олеандър (Nerium oleander white)
  • Бяла бергения (Bergenia)
  • Бяло астилбе (Astary White)

От ранна пролет до късна есен балконът е кътчето природа в нашия дом. Цветята го изпълват с колорит,