Всичко за градината - какво трябва да знаем

21/09/2022, 09:27:14
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/09/2022
Тагове:
Всичко за градината - какво трябва да знаем

Редовното поддържане на градината я прави постоянно красива, свежа и приятна за околните. Растителността през лятото цъфти, а равно окосената зелена морава е като килим, върху който са поставени всички многоцветни и зелени растения. За цялата грижа градинарят се нуждае и от подходящото градинско оборудване.

От какви градински инструменти и аксесоари се нуждае градинарят

Стара приказка в средите гласи, че инструментите за обработка на градината са тези с дълга дръжка. Това прави гърба здрав и изправен, увеличава ефективността и производителността. Напредналите градинари твърдят, че при онлайн избора на градинско оборудване, използваните качествени материали за направата им са от изключителна важност. Те се предлагат на достъпни цени и основната им задача е да служат възможно най-дълго.

Сред най-необходимото ръчно градинско оборудване, препоръките са за:

  • вила - позволява лесното загребване и носене на различни видове растителни израстъци и отрязани стърнища. С нея лесно ще товарите всичко това в количката или ремаркето за транспортиране до сметището;
  • лопата - подходящ инструмент за извършване на различни видове дейности, като загребване на почва, пясък, тор и т.н. Представлява плоска широка повърхност, която е леко вдлъбната и има куполовидна форма;
  • мотика - заоблено тънко, но широко плоско метално острие, позволяващо бързото разрохкване на почвата, изкопаване на малки дупки за засаждане на различна растителност, премахване на нежеланите плевели и т.н;
  • ножици - подходящи за бързото и лесно подстригване и оформяне на храстовата растителност. С една ръка отрязвате излишните и стърчащи клони, за получаването на красива и правилна форма;
  • маркучи за поливане - също са част от градинското оборудване и с подходящите накрайници са удобно средство за пренасяне на водата от водоизточника до желаното място в градината. Чрез подходящите пръскачки дават възможност за равномерното поливане на растителността и тревната морава;
  • ръчна количка - отличен инструмент за събирането и извозването на отпадъчните материали, след обработката на растителността и почистването на двора.

всичко за градината

Какво допълнително оборудване е подходящо

Освен ръчните инструменти съществува и голям арсенал от допълнително помощно градинско оборудване, позволяващо по-ефективна и бърза поддръжка. Разновидностите от предложения постоянно се увеличават, но ще се спрем само на най-подходящите. Сред тях са мотокултиваторите, позволяващи бързата подготовка на почвата за сеене и засаждане.

Косачките са за правилното и равно косене на райграса. Създава се впечатление за равен тревен килим, чиято височина може бързо и лесно да се контролира, според нуждите. Тримерът е друг полезен инструмент, позволяващ отстраняване на тревната растителност от местата, където косачката не е в състояние да достигне – в близост до дувари, огради, камъни, бордюри. Това също е ефективно градинско оборудване за бързото подрязване на живия плет, храстите и големите насаждения.

Електрическите или бензинови триони позволяват безпроблемното отрязване на различна по дебелина растителност. Идеални са за подрязване на клони на дървета, храсти и други подобни.

Как правилно се съхранява градинското оборудване

Съветите на експертите са периодично да се следи състоянието на металните и дървени части. Влажната и мокра почва е една от предпоставките за образуване на ръжда и корозия по метала. Пълното почистване и подсушаване на градинското оборудване е от съществено значение. То трябва да се съхранява на хладно и сухо място.

Периодично дървените и метални елементи могат да се нуждаят от шлайфане или заточване, което ще премахне изтъпените участъци по металното острие и ще подобри ергономичността на дървената дръжка. При наличие на движещи се метални части, като при ножиците, се изисква периодично смазване на движещите елементи.


Редовното поддържане на градината я прави постоянно красива, свежа и приятна за околните. Растително