В зеленчуковата градина през февруари

10/02/2020, 09:39:38
Оценка 5 от общо 3 гласа
10/02/2020
Тагове:
В зеленчуковата градина през февруари

Основни мероприятия в зеленчуковата градина през февруари:

  • През първата половина на месеца засейте в отопляеми парници и оранжерии ранните домати, пипер, патладжан, зеле, салата – за производство на разсад;
  • Направете отводнителни канали в почвата, които да поемат влагата от топящия се сняг;
  • Приберете зелените лук, чесън, репички, спанак, магданоз от оранжериите;
  • В края на месеца се засяват на открито: грах, лук, моркови, пащърнак, репички, магданоз, бакла, спанак;
  • През слънчевите дни прекопайте и подравнете почвата в градината;

Засейте спанака

Спанака е силно студоустойчив и може да се засее рано, още я края на зимата. Обича почва, богата на хранителни вещества. Мястото за засяване предварително се наторява с оборски тор. Два дни преди засяване семената се накисват във вода. Засяването се извършва във влажна почва. Разстоянието между редовете е около 20 см. а вътре в тях – 10 см. максималната дълбочина на засяване на семената е 2-3 см.

Семената на спанака поникват при температура 3-4 градуса. Младите растения издържат на температури до минус 10 градуса. Високите температури и ниската почвена влажност влошават качеството на продукцията.

Време е и за баклата

Ако сте пропуснали да засеете баклата през есента може да го направите в края на февруари-началото на март. За предпочитане е дълбока, рохкава и богата на хумус почва с неутрална до слабо алкална реакция. Сеитбата се извършва в редове на разстояние 60 см. един от друг и 8-10 см. между семената.

Растенията поникват при температура 3-5 градуса. При липса на валежи е необходимо поливане. Когато младите растения достигнат 8-10 см. височина направете първото окопаване и подхранете с 1,5 кг. амониева селитра за 100 кв.м. Баклата ще е готова за бране в началото на май.

Може да засеете и ранните моркови

Семената на ранните моркови се засяват от последните дни на февруари до средата на март. Поникват при температура 3-4 градуса. Почвата трябва да е лека, рохкава, умерено влажна. Необходима е есенна обработка на мястото чрез прекопаване и внасяне на оборски тор и суперфосфат. През пролетта се наторява със 100 гр./кв.м калиев тор и почвата се разрохква добре.

Сеитбата се извършва на двуредови ленти на разстояние 50 см. между лентите и 20 см. между редовете в една лента. Морковите трябва да са готови за изваждане в началото на юни.

Нахута се сее веднага след последните снегове

Нахутът също се сее през февруари. Засява се при междуредово разстояние – 50 см, разстояние вътре в реда – 15 см, дълбочина – 10-12 см. Необходима е плодородна почва и подхранване с азот, калий и фосфор.

Засейте на открито и граха

Грахът също се сее през втората половина на февруари – март. Почвата трябва да се подготви още през есента чрез внасянето на суперфосфат и калиев тор. Непосредствено преди сеитба се подхранва с амониев нитрат в доза 10-15 гр./кв.м. сее се на ленти, на равно или на бразди. Разстоянието между лентите е 50-60 см. а между редовете 15-20 см. Разстоянието между семената е 5 см. На 1 кв.м. се засяват 80-120 семенца. При засушаване на време поливайте редовно защото грахът обича водата. След поникването и при първия цъфтеж окопайте почвата.

За младите разсади, произведени в оранжерии и парници трябва да се осигурят оптимални условия:

  • температура от 20-25 градуса през деня и около 18 градуса през нощта;
  • поддържане не оптимална влажност;
  • достатъчно светлина;
  • редовно разрохкване на почвата, чрез което се подобрява пропусквателния и температурния й режим.

Ако растенията се развиват слабо трябва да се подхранят с азотен тор.

Ако има заблатени места в почвата те трябва да се дренират за да се понижи нивото на подпочвени води. Изкопават се канали, дълбоки около 1.2 м. и широки около 60 см. На дъното им се нареждат камъни, през които да се оттича водата. Върху тях се насипва баластра и дупката се запълва с изкопана пръст.

Приготвяне на топли парници

Дъното на парника се покрива със суха шума или слама. Върху нея се разстила пресен оборски тор до долния ръб до парниковата рамка. Торът се навлажнява с топла вода и се покрива с полиетиленово платно. Рамките на парника се покриват с рогозки. След няколко дни торът се затопля. Върху тора се разстила равномерен слой пресята парникова почва (2 части градинска почва и 1 част прегорял оборски тор).

Преди поникването температурата в парника се поддържа 20-25 градуса, а след поникването 10-15 градуса. Полива се често със затоплена вода без да се преовлажнява. Регулиране на температурата се постига чрез повдигане на рамката на парника.

 


Основни мероприятия в зеленчуковата градина през февруари: През първата половина на месеца засейт