Плевелите в градината - начини за борба и превенция

21/04/2022, 10:05:48
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/04/2022
Тагове:
Плевелите в градината - начини за борба и превенция

Плевелите са диви или полукултурни растителни видове, които се развиват заедно с полезните растения в цветната или зеленчуковата градина. Те имат мощна коренова система, чрез която усвояват почвената влага и хранителни вещества и по този начин пречат на растежа и развитието на засадените култури. Освен това плевелите вредят на цветните лехи и с това, че стават гостоприемници на неприятели и патогенни микроорганизми. Да не пропускаме и факта, че те развалят визията на градината, която сте постигнали с много труд и търпение. Голяма част от тях са отровни за хората и домашните животни.

Борбата с плевелите е трудна поради факта, че те са много приспособими към условията на околната среда. Виреят навсякъде – на слънце и сянка, на суха и влажна почва, при различна киселинност. Имат склонността да нарастват бързо и за кратък период да обхващат големи площи, задушавайки съседните растения.

Предотвратете появата

Най-ефективният начин да предпазите градината си от плевелите е да не им давате шанс от самото начало да се настанят в нея.

Избирайте качествени семена

Ако се изкушавате да купите евтини пакети със съмнително качество, по-добре недейте. Голяма част от тях съдържат семена на плевели. Избирайте внимателно семената и се доверявайте на доказани производители.

Не оставяйте празни участъци в градината

Незабавно попълнете празните участъци с нови семена преди плевелите да се възползват от тях.

Не косете тревата прекалено ниско

Нивото на тревата трябва да бъде поне 4 см. така че да засенчва семената на плевелите и да не им позволява да се развият.

Аерирайте почвата редовно

Освежете ливадата като аерирате и разрохквате почвата. Правете това периодично, тъй като по този начин ще прочистите нежеланите израстъци и мъхове. Освен това ще подобрите въздухообмена в почвата, което ще се отрази благоприятно на полезните растения.

Спазвайте правилото на сеитбообръщението

Вероятно сте чували, че не е желателно една култура да се отглежда на едно и също място години наред. Това ще доведе до отслабване на растението и поява на болести и неприятели. Ако на определена площ доскоро сте отглеждали култури с високо хранителни нужди (зеле, домати, цвекло, тикви, бобови), то след това засадете такива с ниски хранителни нужди (моркови, чесън, лук, магданоз, копър, билки). След това наторявате обилно почвата и отново редувате културите.

Мулчирайте

Мулчирането не само ще подобри състоянието на вашите растения, но и ще държи плевелите далеч от тях.

Не използвайте пресен оборски тор

Много пъти сме ви съветвали да използвате само добре угнил оборски тор. Това далеч не е случайно. Пресния тор е пълен със семена на плевели (тъй като животните ядат основно трева). Съберете го на купчина и го оставете да престои поне 2 до 3 години преди да го внесете в почвата. През това време, поради високата температура, образуваща се в органичната материя,  семената ще загубят своята кълняемост.

Борба с плевелите

Ако въпреки усилията ви, плевелите все пак се появят в градината ви, има два основни метода за борба с тях:

 • Механичен метод
 • Химичен метод

Механичния метод представлява отскубване на плевелите с ръка или с градински инструмент. Изберете ден, в който почвата е влажна. Трябва да отскубнете цялото растение заедно с корена. Плевенето на ръка е трудоемко, особено на големи площи. За по-жилавите растения както и за такива с дълбока коренова система като глухарчета, ви препоръчваме да използвате мотика или специален градински инструмент за плевене.

Химичния метод е чрез използване на хербициди. Те се делят на два вида:

 • Тотални – унищожават всички зелени растения, затова могат да се прилагат само на площи, на които няма да се запази никаква растителност.
 • Селективни – имат избирателно действие т.е унищожават само растенията, към които са насочени и не засягат другите. Именно те са най-често използваните в домашната градина.

Селективните хербициди, от своя страна, се делят на контактни (повреждат само тъканите, върху които попадат) и системни (проникват в растенията чрез листата и корените и повреждат както надземните така и подземните им части). Вторият вид са по-ефективни и се прилагат масово.

Системните хербициди могат да бъдат листни (проникват в растението чрез листата) – използват се основно за вече поникнали плевели; или коренови (проникват чрез кореновата система) – прилагат се за никнещи в момента плевели.

Химическия метод е по-бърз и лесен, спрямо механичния. Освен това унищожава и зародишите на плевелите, а не само изникналите такива.

При избора на хербицид е важно да обърнете внимание:

 • Да има широко приложение – за различни видове плевели (особено ако градината ви е нападната както от едногодишни, така и от многогодишни плевели);
 • Действието му да не се влияе сериозно от климатичните условия;
 • Да не се натрупва в почвата;
 • Да не остава в получената продукция;
 • Да не е отровен за хората, домашните животни и полезните почвени микроорганизми;

За да бъде ефективен хербицида е важно да се спазят точно необходимата доза и начин на приложение.

Може да опитате и някои домашни средства, които са със съмнителен успех:

 • Попарване с вряла вода – може да го направите ако плевелите са заели по-голяма площ и по нея няма полезни растения;
 • Пръскане с чист оцет – ще помогне в борбата срещу плевелите, но трябва да внимавате да не засегне околните растения.
 • Разтвор с водка – смесете 2 чаени чаши гореща вода, 30 мл. водка и няколко капки течен сапун. Излейте в спрей бутилка и наръскайте плевелите, които растат на слънце. Така те ще изсъхнат. Това средство няма да свърши работа ако плевелите са на сянка.

Често задавани въпроси:

Да използваме ли готварска сол за премахване на плевелите?

Не препоръчваме употребата на сол в градината! Плевелите действително ще загинат, но същото ще се случи и с останалите растения. Системната употреба сол дори и в ниски дози може да доведе до силно засоляване на мястото и то ще стане неизползваемо, тъй като никаква растителност няма да вирее на него.

Можем ли да използваме сода за хляб?

Содата за хляб има същия ефект върху почвата като готварската сол, поради което не препоръчваме употребата ѝ!

Помага ли мулчирането за борба с плевелите?

Мулчирането е по-скоро метод за превенция срещу появата на плевели. То значително ще намали вероятността от покълването им.

Всички плевели ли са опасни?

Всъщност не. Плевелите имат и някои полезни функции. Коприва, лапад, глухарче, лайка, живовляк, се използват успешно в кулинарията и народната медицина за направа на салати, супи, чай, отвари и т.н.

Някои други като детелина, шипка, рапица, лайка, усойниче, цикория, са чудесни медоносни растения. Те ще привлекат насекоми, които ще опрашат и полезните култури.

Какво да правим след прибиране на реколтата?

Не оставяйте плевелите необезпокоявани през есента и зимата, тъй като на пролет ще се наложи да ги почиствате. Освен това през този период те ще използват ценните хранителни вещества от почвата за своя растеж. През студеното и влажно време, плевелите се превръщат в скривалище на лаври на вредители. За да се предпазите от тях засадете подходящ сидерат (зелен тор), който няма да им даде възможност да оцелеят. Сидерати могат да бъдат бобови растения (грах, боб, бакла, леща, соя), кръстоцветни (репичка, синап), зърнени култури (ръж, ечемик).


Плевелите са диви или полукултурни растителни видове, които се развиват заедно с полезните растения