Кога и как да торим растенията през есента

03/10/2018, 10:54:28
Оценка 5 от общо 2 гласа
03/10/2018
Тагове:
Кога и как да торим растенията през есента

За да преживеят растенията по – лесно предстоящите студени месеци е важно да ги подготвим подобащо за зимния сезон. Наред с всички грижи, които полагаме за тях, време е да обърнем внимание и на есенното наторяване.

Торове се внасят до края на септември. По – късното наторяване обикновено е по – ниско ефективно, тъй като растенията преминават във фаза на покой и не усвояват напълно хранителните вещества.

Какви торове да използваме през есента?

Минерални торове

Течните подхранващи препарати проникват по – бързо до корените на растението и съответно се усвояват по – бързо. Обърнете внимание при избора на комплексни минерални торове дали те отговарят на изискванията на растителните видове. Съществуват различни специализирани формули – за треви, декоративни храсти, плододаващи растения, овошки и други.

Минералните торове, внасяни през есента трябва да бъдат с минимално съдържание на азот. В повечето случаи на опаковката им е указано, че се употребяват през есента. Азота в тях почти липсва, а е наблегнато на калций, калий, фосфор. Това са микроелементите, необходими за укрепване на издънките и повишаване имунитета на растението, което ще му помогне да преодолее по – лесно ниските температури. Не превишавайте нормите, показани за количеството на минералните торове. През есента е по – добре растението да получи по – малко хранителни вещества, отколкото прекомерно количество.

Органични торове

Има различни видове органични торове, които може да използвате през есенния сезон:

Птичи тор

Той е най – конецнтрираният органичен тор и е много важен за плодородието на почвата. Пресния птичи тор се внася при прекопаване на почвата. Нормата е 300 – 400 кг. на декар веднъж на 3 години.

Компост

Разхвърля се равномерно по дадения участък преди прекопаване. Той осигурява ценни хранителни вещества на растенията и им помага по – лесно да преживеят зимния сезон.

Пепел

Дървесната пепел е подходяща за наторяване през есента при тежки глинести почви. Внася се при есенното прекопаване като нормата е до 1 кг. пепел на 1 кв. м. веднъж на 3 – 4 години.

Торф

Най – добре внасяйте торфът като съставка на компоста.

Мулч

Пресният мулч от трева, дребни клонки, дървесни кори и др. не е тор, но внасянето му през есента е важно. Той помага за задържване на влагата в почвата. Разлагайки се с течение на времето той се превръща в тор и служи за храна на полезните почвени микроорганизма, създатели на почвения хумус.


За да преживеят растенията по – лесно предстоящите студени месеци е важно да ги подготвим подо