Какво трябва да знаете при избора на култиватор?

28/06/2022, 13:38:04
Оценка 5 от общо 2 гласа
28/06/2022
Тагове:
Какво трябва да знаете при избора на култиватор?

Култиваторът е безценен помощник не просто в земеделието, но и като цяло за всеки селскостопански производител. Това е така, защото предсеитбената обработка и в частност култириването оказва много положително въздействие върху плодородието на почвата. А това ви спестява торове.

Размествайки и разрохквайки в дълбочина горния почвен слой, се унищожават и до 99% от плевелите на повърхността. По този начин пестите от използването на пестициди. Този процес се отразява положително върху условията за засяване на семена. Подобрява се и водно-въздушният режим. 

Освен това за разлика от плуговете с тази техника не се обръща почвата. Така се съхраняват растения и растителните остатъци и се осигурява защита срещу ерозията.

След жътвата тези машини успешно култивират стърнището при всякакви условия, благодарение на заложения в тях силен вибрационен ефект за разрохкване на буците. Така се осигурява по-голяма гъвкавост при обработките на различни видове почви.

Контролът на работната дълбочина е лесен и може да се регулира почти без инструменти. Различните версии машини разполагат с хидравлично регулиране, а работните органи автоматично се адаптират при промяна в параметрите. Култиваторът е перфектната машина за използване преди сеитба.

култиватори

Как да избера култиватор?

Няколко са основните въпроса, които трябва да си зададете при избора на нов култиватор. Но преди това е нужно да знаете повече за самите машини. Култиваторите са два типа – едните се използват за слята обработка, а другите за междуредова обработка на окопните култури. В повечето случаи те са снабдени с пасивни органи, но не е изключено те да бъдат и активни. При някои от най-големите прикачни модели култиватори със сгъваеми рами, работните органи могат да достигнат дори до 40 броя в 5 реда при ширина на "общата бразда" над 5 метра.

Разбира се, възможно е и друго деление на този тип селскостопанска техника и то  е според начина на агрегатиране към трактора. Това култиваторите могат да се разделят на:

  • прикачни модели;

  • навесни модели.

След като вече сте наясно с всичко това, очертайте характеристиките на своето стопанство. Тайтън Машинъри България съветва при избора на култиватор да вземете предвид няколко неща:

  • Географско разположение на стопанството;
  • Типове почва и климат;
  • Площ, големина на стопанството и обем на работата;
  • Специфика на отглежданите култури; 
  • Вече налична техника (трактор, към който ще се агрегатира култиватора);
  • Финансови възможности.

Ако предварително подготвите цялата тази информация, впоследствие ще ви е много по-лесно да откриете правилната машина за вашето стопанство дори и без помощта на специалист-продажби. Ако все пак имате остатъчни въпроси и се надявате на качествено и професионално обслужване, попитайте Тайтън Машинъри България.

Не губете време

Още сега разгледайте сайта TitanMachinery.bg. Там ще откриете изобилие от оферти на модели, подходящи за различни видове стопанства - както нова техника, така и втора ръка. Вашият нов инвентар се намира на един клик разстояние. Освен това Titan Machinery е надеждният партньор при сервизното обслужване и резервните части, които са винаги на склад. Изберете най-подходящото решение за вас онлайн, само с няколко клика.

Позвънете ни още сега

Ако все още не сте сигурни в избора на техника и не знаете дали конкретна машина е правилната за вас, нашите специалисти са винаги на разположение! Не се колебайте да се свържете с нас като ни изпратите онлайн запитване или ни потърсите на кратък телефон *4040!

Ако пък се интересувате от възможност за финансиране на употребявана техника, позвънете ни на 0888 133 338.


Култиваторът е безценен помощник не просто в земеделието, но и като цяло за всеки селскостопански пр