Как да се сдобием с органичен тор от есенни листа?

06/10/2020, 16:05:53
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/10/2020
Тагове:
Как да се сдобием с органичен тор от есенни листа?

Опадалите есенни листа не са просто ненужен отпадък. Те могат да бъдат оползотворени в градината чрез създаването на лек, органичен тор, наречен „листовка“. Използват се основно листата на широколистни дървета и храсти, но могат да се включат и някои иглолистни видове.

Иглолистната листовка има и кисела реакция и поради тази причина приложението ѝ е силно ограничено. Подходяща е само за растителни видове, развиващи се в кисела почва, като например Рододендрон.

Как да си приготвим листовка

За получаване на добър резултат, следвайте две правила:

1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ всички опадали есенни листа от широколистни дървета и храсти без изброените в точка 2.

2. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ листа от вечнозелени растения като дафиново дърво, зеленика, чемшир, кипарис и други. Както и листа от дъб, върба и кестен, тъй като те съдържат много дъбилни вещества, поради което не са подходящи за листовка.

Стъпка 1

Съберете с гребло падналите листа. Подходящи са всички широколистни листа като тези на липа, клен и бук значително повишават качеството на листовката.

Направете купчина само от листа без клонки, плевели, треви и други градински отпадъци.

Стъпка 2

Намокрете купчината листа за да стартира процеса на гниене.

Стъпка 3

Сложете купчината листа в подходящ съд (голям мрежест кош или чувал, на който пробийте малки дупки и завържете) и ги притиснете добре. Оставете съда в някой невзрачен ъгъл на двора за период от 6 до 18 месеца. Изгнилата шума е чудесен материал за наторяване на градината.

За какво да използваме листовката

Готовата листовка представлява ронлив материал с кафяв цвят, който повишава качеството на почвата и може да се използва за наторяване и мулчиране.

Ползи от листовката:

  • Подходяща е за съставна част на редица почвени смеси в цветарството;
  • Замества използването на торф;
  • Подобрява качеството на почвата и намалява нуждата от поливане;
  • Може да се използва целогодишно и е подходяща за всеки тип почва;
  • Напълно органичен материал;
  • Приготвя се лесно и е напълно безплатна;

За какво друго може да използваме падналите листа в градината?

Може да оставите слой от паднали листа с дебелина до 10 см. под дървета, храсти и цветни лехи. Притиснете ги леко към земята и ги покрийте с малко почва за да не ги отвее вятъра и да ускорите процеса на разлагането им. Листата ще обогатят почвата с хранителни вещества. Покривката от листа над растенията създава изолация от студа и предпазва от изпаряване на влагата. На пролет останалите листа трябва да се махнат за да осигурите приток на кислород и слънце в почвата.

Компостирането на листата е добра идея ако дърветата и храстите в градината ви са здрави и сте извършили всички сезонни обработки с инсектициди. В противен случай рискувате в купчината да попаднат яйца на вредни насекоми или бактерии.

Не използвайте листа от болни дървета както и такива с признак на гъбични заболявания като брашнеста мана, антракноза, сива плесеница.


Опадалите есенни листа не са просто ненужен отпадък. Те могат да бъдат оползотворени в градината чре