Как да съхраняваме луковиците на гладиолите през зимата

31/01/2019, 16:33:45
Оценка 5 от общо 2 гласа
31/01/2019
Как да съхраняваме луковиците на гладиолите през зимата

Луковиците на гладиолите се изваждат от почвата наесен, обикновено през първата половина на октомври. Важно е времето да е сухо и да не са започнали големите студове. Ако се закъснее с изваждането и особено ако есента е влажна и хладна риска от заразяване с болестотворни микроорганизми е голям. Можем да се ориентираме по листата на цветето, когато те пожълтеят значи е време да извадим грудките.

В процеса на изваждане се внимава луковиците да не се наранят. Те се почистват внимателно от остатъчната почва и се оставят да изсъхнат за няколко дни на слънце, в случай, че времето е сухо.

След това луковиците се прибират на тъмно място с температура 6 – 8 градуса, където ще презимуват. Следи се състоянието на грудките и тези, при които се открият признаци на заболяване трябва бързо да бъдат отстранени и изгорени. Влажността на въздуха не трябва да е нито много ниска, нито твърде висока. Най – добре е да бъде от порядъка на 50 – 65 %. Пресушаването може да доведе до изсъхване на луковиците, а преовлажняването до гниене. Помещението трябва да има добра вентилация.

Може да поставите луковиците в хартиени пликове, които ще ги предпазят от излишна влага. Те обаче трябва да има дупки, за да могат грудките да се проветряват.

 


Луковиците на гладиолите се изваждат от почвата наесен, обикновено през първата половина на октомври