Как да изберем саксии - материал, форма, размер

11/04/2019, 09:59:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/04/2019
Тагове:
Как да изберем саксии - материал, форма, размер

При изборът на съдове за растенията има някои основни фактори, които трябва да имаме предвид: големината на съда, формата, материала и разбира се – външния вид. Качествената саксия трябва да е здрава, устойчива на UV лъчи, а ако ще бъде използвана навън без допълнително закрепване трябва да бъде и достатъчно стабилна за да може да устои на капризите на времето.

Материалът

Керамични съдове

Едни от най – често използваните саксии са керамичните. Те са подходящи за повечето растителни видове.

Ако нямат глазура пропускат въздуха до кроените на растенията, което е много важно за някои видове, особено представители на тропичните зони. Също така я глинените съдове излишната влага бързо се изпарява. Почвения субстрат изсъхва по – бързо, което трябва да се съобрази с честотата на поливане. Глинените съдове са податливи на мухъл и трябва редовно да бъдат почиствани. Когато са с глазура са по – трайни, не се замърсяват толкова, но и въздухопропускливостта им намалява.

При падане лесно се чупят.

Дървени съдове

Освен, че са много красиви и успешно се вписват в градинския декор, те осигуряват добра топлоизолация на корените на растенията и ги предпазват от резките температурни колебания. Дървените съдове обаче не са устойчиви на влага и са податливи на промени в следствие на факторите на околната среда. Този проблем обаче може да се реши до голяма степен ако съдовете бъдат предварително обработени с материали, съхраняващи дървесината. Добре е дървените съдове да бъдат поставени по такъв начин, че дъното им да се проветрява.

Пластмасови съдове

Пластмасовите саксии са леки, евтини и трайни. Предлагат се в богата гама от цветове и форми. Те не поемат влагат в стените си, но я задържат. Основният недостатък на този тип съдове е, че не пропускат въздуха, което ги прави неподходящи за някои растения, изискващи повишена коренова аерация: антуриум, драцена, кротон и други.

Метални съдове

Те се нагряват доста и не се подходящи за чувствителни растения. В метален съд могат да се отглеждат кактуси, които нямат проблем с високите температури. Възможно е да се използват и за други растения, но в случай, че са на сянка.

Металът трябва да има някакво вътрешно покритие, което да го пази от корозия заради постоянната влага. Металните съдове са по – подходящи за кашпа върху основната саксия от друг материал.

Формата

Най – често използваните саксии са с форма на пресечен конус тъй като това улеснява изваждането на растението при пресаждане. Разбира се може да изберете и друг вид форма – сандъче, топка или нестандартна форма за по – ексцентричен вид.

Размерът

Височината на саксията трябва да е с 1 см. по – малка от диаметъра й. Според диаметър се определя номера на саксията. Най – малкия номер е 5, а най – големият – 40. Първите пет номера се използват за разсади или съвсем миниатюрни растения. В най – големите номера се засаждат едри дървесни видове с голяма коренова система.


При изборът на съдове за растенията има някои основни фактори, които трябва да имаме предвид: големи