10 ефективни средства против мравки в двора и градината

25/09/2023, 14:00:27
Оценка 5 от общо 2 гласа
25/09/2023
Тагове:
10 ефективни средства против мравки в двора и градината

Мравките може да са доста полезни насекоми за природата, но нахлуят ли в нашия двор или градина, се превръщат в истинска напаст. Нерядко тези упорити малки насекоми предизвикват големи проблеми, като унищожават растения или влизат в домовете ни в търсене на храна. 

Разбиране на тяхното поведение за по-добър контрол

На планетата съществуват най-различни видове мравки, различаващи се по форма, размер и навици. Въпреки това, всички те са социални насекоми, живеещи в общности или колонии. Разбирането на техния начин на живот може да помогне за предприемането на ефективни мерки срещу тях.

 • комуникация и ориентация – мравките комуникират чрез сложна система от химически сигнали, наречена феромони. Те изпускат тези феромони, за да предадат информация на другите членове на колонията, например – пътеки към източници на храна, предупреждения за опасности или местоположението на нов дом в градината. Тези феромонни пътеки служат като водачи и карти;

 • хранене – те са всеядни, което означава, че може да се хранят както с растителни остатъци, така и с малки насекоми. Някои видове дори се хранят с други мравки;

 • защита – имат разнообразни механизми за защита. Някои притежават жилави челюсти, които използват за отблъскване на нападатели или за хващане на плячка. Други произвеждат киселини или отрови, за да уплашат или унищожат враговете;

 • сезонно поведение – мравките са по-активни през топлите месеци, а студените обикновено прекарват в зимен сън. Рядко излизат от гнездото през този период.

Познаването на техния вид и навици ще ви позволи да предприемете това целенасочено и специфично третиране, което е най-ефективно за вашия конкретен проблем в градината, допълват специалистите от Ню Фреш.

Домашни методи за контрол на мравки

Преди да прибегнете до химическите препарати в борбата с тези насекоми, може да опитате няколко естествени решения. Ето някои прости и ефективни метода, споделени от експертите в прогонване на вредители Newfresh.org, които да приложите, използвайки продукти, които вероятно вече имате у дома:

 1. Хлебна сода и пудра захар

Смесете равни части от двете и разпръскайте около местата в градината, където сте забелязали да пълзят мравки. Захарта ще ги привлече, докато содата им причинява вътрешни проблеми, които ги унищожават.

 1. Лимонов сок

Тези пълзящи насекоми не обичат аромата на киселия лимон. Разредете лимонов сок с вода и напръскайте около проблемните зони. Може да поставите и лимонови кори на входовете, откъдето влизат.

 1. Есенциални масла

Някои етерични масла, като ментово, евкалиптово или чаено дърво, имат прогонващ ефект спрямо мравките. Разредете няколко капки във вода и приложете по техните пътеки в градината.

 1. Бял оцет

Той не само ги прогонва със своя силен мирис, но и унищожава техните феромонни пътеки. Просто направете разтвор от равни части оцет и вода и напръскайте.

 1. Кори от краставички

Мравките не обичат също аромата на краставиците. Поставянето на кори около зоните в градината, където обичат да се появяват, може да ги държи далеч.

 1. Утайка от кафе

Останалата след приготвяне на кафето утайка действа като ефективен репелент за мравки. Те имат непоносимост към аромата на кафето. Разпръскайте утайката директно върху техните пътеки. Този метод има и едно допълнителното предимство – той е безвреден за домашни любимци и хора, като същевременно ароматизира дома ви.

Имайте предвид, че макар и естествени, някои от тези методи може да са токсични за домашните любимци, затова, ако имате такъв, прилагайте ги само след като сте се информирали по този въпрос.

Химически методи за борба с мравките

Мравките може да се превърнат в истинска напаст за дома и градината, защото причиняват не само материални щети, но може да доведат дори и до алергии при ухапване. Използването на химически препарати е един от най-ефективните начини за борба с тях. Този метод обаче изисква особено внимание и прецизност.

Видове химически препарати за борба с мравки

Има няколко основни вида препарати против мравки, подходящи за ползване в градината:

 1. Спрейове

Спрейовете действат доста бързо и са лесни за употреба. Те унищожават мравките веднага при направен контакт след пръскане. Действието им обаче е краткосрочно, поради което няма как да убият цялата колония.

 1. Гелове

Геловете са по-ефективно средство,тъй като представляват примамка, която мравките носят в гнездото, а това може да доведе до отърваване от цялата колония в градината.

 1. Гранули и прахове

Разпръскват се върху засегнатите области, като действието им е по-дълготрайно в сравнение със спрейовете.

 1. Капани

Това са кутийки, съдържащи отрова. В случай че я консумират, те я пренасят до гнездото.

Химическите препарати за борба с мравки предлагат разнообразни методи за справяне с този проблем, като всяка форма има своите предимства и недостатъци.

Независимо от избора, ключът към успешното им приложение е стриктното следване на инструкциите и отговорната употреба, за да се гарантира ефективността на средствата и безопасността на околната среда.

Отговорна употреба

За отговорна употреба на химически препарати, следвайте тези насоки:

 • четете и следвайте инструкциите – това се налага не само, за да се осигури максимална ефективност, но и за да се предотвратят потенциалните рискове;

 • избягвайте контакт с храна – ако в градината има места, където приготвяте или съхранявате храна, то никога не разпръсквайте химически препарати в близост;

 • далеч от деца и домашни любимци – тези препарати може да бъдат много опасни за малките деца или животните, затова е особено важно да ги държите някъде, където няма опасност да ги погълнат или докоснат;

 • вентилация – ако се наложи да използвате някой от тези продукти в затворените помещения вкъщи, то след това се уверете, че стаята е добре проветрена.

Мравките може наистина да се превърнат в голям проблем в двора и градината, причинявайки щети на растенията. На пазара се предлагат още електронни и соларни уреди, отблъскващи не само тези пълзящи, но и някои досадни летящи насекоми.

Въпреки това, сред разнообразието от решения, това са едни от най-ефективните методи за премахване на тези неприятни нашественици.

 


Мравките може да са доста полезни насекоми за природата, но нахлуят ли в нашия двор или градина, се