Пернецията може да презимува на балкона

15/01/2019, 15:02:46
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/01/2019
Пернецията може да презимува на балкона

Пернеция (Pernettya mucronata) е дребен вечнозелен храст от семейство Ерикови. Произхожда от южна Африка, но може да вирее и при нашите климатични условия. През топлите месеци може да се изнесе в градината, а зимата може да преживее на остъклен балкон. Ако терасата е открита е необходимо саксията да се зарови в по – голям съд, пълен със суха почва, за да не измръзнат корените на храстчето.

Пернецията през ранна есен се отрупва с бели, розови или червени плодчета. Цветчетата се появяват в края на май, но са много дребни. Листата са малки, светлозелени.

В природни условия пернецията може да достигне до 1 м. височина, но саксийните сортове растат до около 40 см.

Растението обича слънчеви и полусенчести места. Нуждае се от кисела, богата на хранителни вещества, почва. През летните месеци трябва да се полива обилно и да се подхранва веднъж месечно. Пернецията не обича подрязването, затова при необходимост се премахват само изсъхналите клонки, които влошават визията на храстчето.

Пернецията се нуждае от висока въздушна влажност, затова при отглеждане на закрито трябва често да се пулверизира. През зимата поливането е оскъдно само през слънчевите и по – топли дни.

Добре е във водата за поливане да се добавя малко лимонов сок, за да се поддържа необходимата почвена кисленност.

Размножава се чрез коренови издънки.

При отглеждането на пернецията има една интересна хракатерна особеност. Тя представлява двудомно растение, това означава, че съществуват мъжки и женски екземпляри, всеки от които има специфични цветове. За да се появат пплодове, трябва да имате и от двата вида. Консултация относно това какъв екземпляр да закупите може да получите в специализираните разсадници.


Пернеция (Pernettya mucronata) е дребен вечнозелен храст от семейство Ерикови. Произхожда от южна Аф