Хималайски орлови нокти

29/11/2019, 09:58:47
Оценка 5 от общо 2 гласа
29/11/2019
Тагове:
Хималайски орлови нокти

Латинско наименование: Leycesteria formosa

Хималайски орлови нокти е полезен декоративен храст от семейство Бъзови. Името му е лейцестерия. Произхожда от Хималайте и представлява храст с кухи стъбла, достигащ до 2 м. височина.

Расте много бързо, надземната му част отмира след около 5-6 години, но после храста много бързо се възстановява с нови леторасти. Цъфти от средата на лятото до края на есента като се отрупва с многобройни бели цветчета, покрити с лилави прицветници, които по-късно се превръщат в червеникаво-лилави до черни плодчета.

Плодчетата са любима храна на птиците и особено на фазаните, затова и другото име на растението е фазанов храст. Отначало са лютиви, а след това придобиват сладникав, шоколадов вкус и се използват за приготвяне на деликатеси в гурме ресторанти в Западна Европа.

Отглеждане

Растението е невзискателно, може да живее на всякакви почви, но предпочита рохкави и влажни. Чувства се добре покрай езера, потоци, влажни места. Обича слънцето, но може да вирее и на полусянка.

Зимоустойчиво е, корените понасят температури до минус 23 градуса, а надземната част до около минус 16-17 градуса.

В райони с по-студен климат, където има риск от измръзване, надземната част може да се изреже на височина 15 см. и да се мулчира, непосредствено преди първите зимни студове.

През пролетта растението бързо развива нови леторасти.

Лайцестерията трябва да е защитена от силни студове, тъй като клонките ѝ се чупят много лесно, понеже са кухи.

През активния период на цъфтеж реагира добре на подхранване с торове за цъфтящи растения. В жегите се полива два-три пъти седмично, а през останалото време –по-рядко.

Може да се отглежда в контейнери, които през зимата се внасят в хладно помещение.

Размножаване

Хималайски орлови нокти може да се размножи чрез семена или резници. За семенно размножаване се обират плодчетата, семената се изваждат от тях и се подсушават добре. Засяват се през октомври в оранжерия при температура 17-20 градуса.

За размножаване чрез резници е нужно да се сдобиете с такива през пролетта, с дължина около 10 см. Те се вкореняват в лек, влажен субстрат.

Болести и вредители

Растението е много устойчиво и почти не страда от болести. При сериозно преовлажняване може да се наблюдава загниване на кореновата система. Много рядко лайцестерията може да бъде нападаната от листни въшки или акари.

Използване

Благодарение на камбанковидните си, лилави съцветия и ароматни плодчета, лайцестерията е много подходяща за създаване на есенни композиции с други храсти или дървета с декоративни плодчета или интересна багра на листата.

Изглежда чудесно както в единични, така и в групови композиции.


Латинско наименование: Leycesteria formosa Хималайски орлови нокти е полезен декоративен храст от с