Додекатеон - екозтика в градината

24/07/2021, 14:19:37
Оценка 5 от общо 2 гласа
24/07/2021
Тагове:
Додекатеон - екозтика в градината

Додекатеон наричан още Американска иглика е род тревисти, многогодишни растения от семейство Игликови. Отличават се със своята непретенциозност и ефектни, нестандартни цветове. На височина достига до 50-60 см.

Растението силно наподобява на цикламата, а в родината му го наричат още „падаща звезда“ заради формата на цветовете.

Цъфтежът започва в началото на лятото и продължава около месец, а в зависимост от сорта, цветчетата са обагрени в бяло, розово, цикламено.

След прецъфтяването на цветовете от тях се образуват дребни плодчета с множество семенца, които се разпространяват от вятъра. В средата на лятото растенията изпадат в период на покой като листната розетка изсъхва, но коренищата са живи и на пролет възобновяват растежа си.

Отглеждане

Додектеонът има ценни декоративни качества, който го правят предпочитано растение както за градината така и за стайно отглеждане. Абсолютно студоустойчив е за условията на България. Понася сянка, издържа на суша и може да живее дълго на едно и също място.

Развива се най-добре под шарената сянка на дърветата, което го прави особено атрактивен, тъй като не са много видовете, за които това местоположение е благоприятно. Обича богата на хранителни вещества, добре дренирана и умерено влажна почва. Няма претенции към киселинността ѝ.

Полива се умерено, тъй като преовлажняването може да доведе до загниване на корените, особено в периода на покой – през есента и зимата. Не се нуждае от пресаждане и наторяване. Като цяло, американската иглика се отглежда много лесно дори от неопитни градинари.

Размножаване

Додектеонът се размножава лесно чрез разделяне на коренището. Най-подходящото време за това е през пролетта или есента. Отделните части се засаждат на ново място при разстояние от около 20 см. помежду си. Възможно е и семенно размножаване, но семената изискват повече грижи и растат бавно.

Използване

Растението се използва за озеленяване на сенчести или полусенчести места, алпинеуми, скални кътове. Подходящо е за саксии на верандата или терасата, както и засаждане край водоеми и градински езера. Много ефектно изглежда под короните на дърветата. Съчетава се с други сенколюбиви цветя като хоста, астилбе, брунера, хвойнови храсти.


Додекатеон наричан още Американска иглика е род тревисти, многогодишни растения от семейство Игликов