Стевия (Stevia rebaudiana)

25/09/2017, 11:02:59
Оценка 4.5 от общо 87 гласа
25/09/2017
Стевия (Stevia rebaudiana)

Стевия е многогодишно тревисто растение, което произхожда от Южна Америка. Достига височина до 60 – 80 см. Наричана е още „сладка трева”, тъй като листата й съдържат глюкозоид, който е много по – сладък от захарта. В Америка се срещат около 300 вида стевия, от които само един има сладък вкус. В чистия си вид стевиозидът, съдържащ се в растението е 300 пъти по – сладък от захарта, но няма калории и не повишава глюкозата в кръвта, което го прави идеалния заместител на обикновената захар. Стевия се използва като естествен подсладител за храни и напитки.

Растението е лесно приспособимо към различни климатични условия.

Място: Стевията се нуждае от слънчево и топло място. Най – добре се чувства при температури 20 – 28 градуса. Може да се отглежда на остъклен балкон.

Почва: Растението се чувства най – добре на леки песъчливи почви.

Поливане: Стевия се нуждае от често и обилно поливане.

Размножаване: Размножава се чрез семена или чрез вкореняване на резници. Повечето сортове стевия цъфтят през есента, а най – много сладки вещества се натрупват преди началото на цъфтежа. Това е и най – подходящия момент за събиране на реколтата. Трябва да оберете листата и върховете и да ги изсушите, което може да се случи и на директно слънце.

Презимуване: При нашите климатични условия стевията не може да презимува на открито. Ако я отглеждате в саксия приберете я на закрито. Помещението може да е неотопляемо, растението понася добре температури до около 10 градуса. Дръжте сладката трева на светло в близост до прозорец през зимата.

Приложение на стевията: Растението успешно се използва като заместител на захарта и е много подходящи за хора, страдащи от диабет. Стевията съдържа витамини, аминокиселини, антиоксиданти, микроелементи, полизахариди, пектин. Устойчива е на нагряване затова е подходяща за кулинарна употреба. За разлика от обикновената захар стевията не представлява хранителна среда за бактерии, а дори има противогъбични свойства и не предизвиква кариес. Използва се за профилактика на сърдечно – съдови заболявания. Според последни проучвания умерената употреба на стевия е безопасна и дори благотворна за здравословното ни състояние. 


Стевия е многогодишно тревисто растение, което произхожда от Южна Америка. Достига височина до 60 &n