Защо не цъфтят растенията у дома

14/02/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 46 гласа
14/02/2016
Защо не цъфтят растенията у дома

Сигурно ви се е случвало да си купите отрупано с цвят и растение и след като го занесете у дома, то да не цъфне нито веднъж повече. Изглежда, че сте спазили всички условия за отглеждането му, но…

Защо не цъфтят цветята у дома?

Има няколко възможни причини. Първата и най – често срещана е недостатъчното количество светлина. Повечето стайни растения обичат умерената,а  някои силна и продължителна слънчева светлина. Ако искате да отглеждате растение в полутъмна стая или до северен прозорец, изборът ви е доста ограничен. Добрата новина е, че повечето растения много добре понасят изкуственото осветление и това не се отразява негативно на цъфтежа им.

Неправилно подбраната почвена смес също е сред най – честите причини за липса на цъфтеж при стайните цветя. Различните видове имат нужда от различна киселинност на почвата, като преобладават тези, които предпочитат слабо кисела почва.

Други възможни причини са: неправилно пресаждане – избор на прекалено голям или прекалено малък съд, увреждане на корените, пресаждане в неподходящо време на годината.

Липса на период на покой е друг възможен проблем. За да се развиват правилно и да цъфтят обилно повечето растения имат нужда от покой, това се изразява в много оскъдно поливане и липса на подхранване, хладно помещение. Някои растения предпочитат и по – оскъдно осветление през този период.

Една от най – честите причини не само за липса на цъфтеж, но дори и за загиване на растението е неправилното поливане. Много често неопитните цветари прекаляват с водата и това води до „удавяне“ на растенията. Други грешки са поливането с много студена или хлорирана вода.

Прекалено сухият въздух в помещението също може да доведе до липса на цъфтеж при стайните цветя. Листата им трябва да се пулвелизират често, а температурата в стаята не трябва да бъде по – висока от 21 – 22 градуса. Ако растенията имат потребност от много висока влажност само опръскването може да не е достатъчно. В някои случаи е подходящо да поставите саксията в съд с вода, а има и видове, които се чувстват най – добре в мокри помещения като например банята.


Сигурно ви се е случвало да си купите отрупано с цвят и растение и след като го занесете у дома, то