Точното количество светлина за цветята

23/01/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 57 гласа
23/01/2016
Тагове:
Точното количество светлина за цветята

Светлината е един от най – важните фактори за правилното развитие на растенията. Интензивността и продължителността на осветяване трябва да бъдат точно дозирани. Различните видове имат различна нужда от светлина, но голяма част от цветята имат свойството да се приспособяват към условията на осветление, в които се отглеждат.

През зимните месеци когато слънчевата светлина не е достатъчна е нужно да се използва изкуствено осветление.

Добре е цветята да се отглеждат в стая с бели стени, а през мрачните дни да се използват специални крушки с подсилено ултравиолетово излъчване.

За да могат растенията да получават оптимално количество светлина е нужно от време на време да се почиства праха от листата им с влажна кърпа или да се освежават с пулвелизатор.

Декоративните растения с пъстри листа имат нужда от повече количество светлина от останалите видове.

Как да разберем дали осигуряваме точното количество светлина на стайните растения?

При прекалено силна светлина по листата на растенията се появяват тъмнокафяви или сиви петна. Растението клюмва, особено в по – горещите часове. В такива случаи трябва да преместите растението на по – сенчесто място, добре е това да става постепенно и разбира се да внимавате да не го лишите съвсем от светлина. Ако нямате възможност да преместите растението в по – тъмна стая, отдръпнете го по – далеч от прозореца и дръжте щорите пуснати по – дълго време през деня.

При по – слабо от необходимото осветление растенията избуяват с неравни и широки разстояния между листата, цъфтят слабо или изобщо не цъфват. Листата може да пожълтеят. Растежът се забавя, а пъстрите листа могат да станат зелени. В такива случаи трябва да преместите растението на по – осветено място, например по – близо до прозореца, а ако се налага направо в друго помещение с източно или южно изложение. В стаите със северно изложение обикновено могат да виреят само сенколюбиви видове. 


Светлината е един от най – важните фактори за правилното развитие на растенията. Интензивностт