Растения за тъмните ъгли

29/04/2017, 05:53:39
Оценка 4.5 от общо 70 гласа
29/04/2017
Тагове:
Растения за тъмните ъгли

Кои стайни растения са подходящи за тъмни помещения?

Някои растения имат по – малка нужда от светлина от други. Ако в жилището ни има по – тъмни стаи, недостатъчно огрявани от слънцето, това не е причина да не отглеждаме зелени растения в тях. Има цветя, които се чувстват чудесно в такива условия. Кои са те:

Спатифилум – това красиво и полезно стайно растение може да вирее и при малко количество светлина. Нуждае се от влажен и топъл въздух, редовно поливане и оросяване с мека вода.

Аглаонема – обича високата влажност на въздуха и се нуждае от често пулвелизиране. Може да живее и на съвсем тъмно място, само че в такъв случай листата й ще загубят пъстрата си окраска и ще станат чисто зелени.

Бръшлян – много разпространено пълзящо растение. Идеален е за декорация на тъмни места, както и за покриване на големи сенчести площи.

Сенполия – предпочита топло място и умерено поливане. Не понася течението.

Цисус – чувства се добре на тъмно и прохладно място. Предпочита умерено поливане, а през зимата – оскъдно.

Аспарагус – през лятото може да се изнесе на балкона. Обича високата въздушна влажност.

Драцена – не е претенциозна към светлината, но пъстролистните сортове предпочитат да са по – близо до прозореца. Пулвелизирането й се отразява добре.

Хлорофитум – много издръжливо растение. През лятото се нуждае от обилно поливане, а през зимата – умерено.

Калатея – не обича силната слънчева светлина, така че тъмни ъгли са идеални за нея.

Сансевиера – лесно за отглеждане растение. Чувства се добре както на по – светли, така и на тъмни места. Трябва да се внимава единствено да не се полива повече от необходимото.

Драконово дърво – чувства се отлично на сенчести места.

Пълзящ филодендрон – тропическо растение, което не е капризно към условията на отглеждане. Толерира сенчести места, обича влажен въздух.

Папрат – лесно за отглеждане тропическо растение, което вирее много добре на сянка. Почвата трябва да се поддържа винаги влажна.


Кои стайни растения са подходящи за тъмни помещения? Някои растения имат по – малка нужда от