Най - лесните за отглеждане стайни растения

29/04/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 40 гласа
29/04/2015
Най - лесните за отглеждане стайни растения

Стайните растения внасят зеленина, свежест и живот у дома. Доста хора обаче се отказват от отглеждането им, тъй като не разполагат с нужното време да се грижат за тях или не могат да осигурят всичко необходимо за правилното им развитие. Различните видове цветя се нуждаят от специфични условия на топлина, светлина, поливане и наторяване, които понякога са трудни за постигане в домашни условия. Ще ви представим 10 вида лесни и непретенциозни стайни растения, които бихте могли да отглеждате с лекота:

Сансевиера – нарича се още „змийско растение” или „меч”. Отглежда се лесно, тъй като издържа на почти всякакви температурни условия – ярко слънце, сянка, сух въздух, дори и на течение. За растението не е проблем и продължителната липса на вода. Единствената опасност би могло да бъде честото преполиване особено през зимния сезон.

Хлорофитум (Зелена лилия) – растението е подходящо за всички помещения в дома и особено за спалнята, тъй като пречиства въздуха като преработва отровните вещества в него и увеличава количеството кислород в стаята. Може да се отглежда както на светло, така и на тъмно място, не е претенциозно и по отношение на температурата, издържа на хладно и на топло и расте еднаква добре. През пролетта и лятото трябва да се полива обилно, а през зимата само след пълно изсъхване на почвата.

Нолина – в стайни условия може да достигне височина до метър и половина. Може да расте както на светло и слънчево място, така и на полусянка. През зимата температурата не трябва да бъде по – ниска от 8 градуса. Може да издържи дълго време без вода. Възрастните растения се пресаждат веднъж на 5 години.

Фикус – растението е едно от най – често предпочитаните за отглеждане в дома и офиса. Дървесните видове предпочитат силно осветено място, а останалите – лека сянка. Полива се само когато почвата е напълно суха. Добре е да се подреже през пролетта.

Драцена – нарича се още „драконово дърво”. Може да достигне височина до 2 – 3 метра. Може да се отглежда както на светло място така и на полусянка. Не обича прекалено силното слънце. През топлите дни се полива умерено, а зимата изключително рядко. Добре е да се пресажда на всеки две години през пролетта.

Ехмея – най – подходящи за нея са просторни помещения, през лятото може да се отглежда в двора или на терасата. Не е капризна по отношение на светлината, предпочита умерена температура. В периода на растеж се нуждае от редовно наторяване.

Спатифилум – познато е още като „лилия на мира”. Предпочита топли помещения с умерена влажност на въздуха. Може да вирее както на светло, така и на по – затъмнено място, както и при по – ниски температури, но тогава ще расте по – бавно и рядко ще цъфти. Добре е всяка пролет да се пресажда. Обича обилното поливане, не се нуждае от наторяване.

Бръшлян – както в градината, бръшлянът може да се отглежда и у дома. Представлява увивно и катерливо растение. Предпочита хладни помещения, но не прекалено студени, може да живее в помещение, което не се отоплява с дни, това не е проблем за него. През лятото се полива често, а през зимата – доста оскъдно. Не понася прекалено сух или горещ въздух, затова добре му се отразява редовното пръскане на листата с вода.

Филодендрон – растението не е взискателно към светлината, предпочита умерена температура, но понася и по – ниска. През зимата се полива оскъдно, а през останалите сезони по – често. Добре е веднъж на 2 – 3 години да се премества в по – голяма саксия.

Каланхое – представлява дребно сукулентно растение, достига височина до около 30 см. цъфти през зимата и в ранна пролет. Цветовете му са обагрени най – често в жълто, розово, червено. Предпочита умерена температура и силна светлина. Устойчиво е на болести и вредители, не бива да се преполива. 


Стайните растения внасят зеленина, свежест и живот у дома. Доста хора обаче се отказват от отглеждан