Как да се грижим за цикламата за да цъфти по - дълго

24/01/2017, 01:24:15
Оценка 4.4 от общо 66 гласа
24/01/2017
Тагове:
Как да се грижим за цикламата за да цъфти по - дълго

Цикламите са едни от най – предпочитаните цветя през зимните месеци, тъй като ни радват с цъфтеж в студеното време когато повечето други растения спят.

Как да накараме цикламата да краси стаята ни възможно най – дълго?

Едно от най – важните условия е да поливате цветето чрез подложката на съда, а не директно в почвата. Не допускайте да се мокрят основата на растението, листата или пъпките. Водата за поливане трябва да бъде със стайна температура. Почиствайте редовно увехналите листа и цветове заедно с дръжките.

Дръжте циклмата далеч от отоплителни уреди! Цветето не понася топлина и силно слънце. Най – добре се чувства при стайна температура от 10 – 15 градуса.

През зимата цикламата цъфти най – обилно в близост до северен прозорец.

Подхранвайте един - два пъти месечно с течен тор за цъфтящи растения. Цикламата се тори оскъдно, без да се прекалява.

Според цветарите съществува и един любопитен и нестандартен начин за удължаване на цъфтежа на цикламата – поставяне на кубчета лед в саксията. Трябва обаче много да се внимава леда да не докосва грудката, листата или други части на цветето.

След прецъфтяване растението се държи при температура от 15 до 18 градуса до окапване на листата и поливането се спира. Грудката се съхранява на тъмно и хладно място до септември когато се засажда в нов субстрат.


Цикламите са едни от най – предпочитаните цветя през зимните месеци, тъй като ни радват с цъфт