Грижи за стайните цветя през февруари

02/02/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 48 гласа
02/02/2015
Грижи за стайните цветя през февруари

През февруари по – голямата част от стайните растения са все още в период на зимен сън, но към края на месеца цветята вече започват да се събуждат и да се подготвят за пролетта.

Все още трябва да продължавате да поливате растенията умерено с вода със стайна температура. Цъфтящите през този месец стайни цветя се нуждаят от повече поливане, но все пак не прекалено. Периодично измивайте листата с хладка вода или ги забърсвайте с влажна кърпа, напоена с вода и малко оцет за да отстраните праха.

Оросявайте периодично цветята с вода и се погрижете за влажността на въздуха в помещенията. Добра идея е да поставите купички с вода до отоплителните уреди.

Презимувалите мушката трябва да подрежете на една трета от дължината им. След което да ги поставите в нова саксия със свежа, влажна и песъчлива компостна пръст и да ги оставите на светло място. 

Пресаждането на стайните растения може да започне още в края на февруари. Растенията, които цъфтят в ранна пролет, трябва да бъдат пресадени след като цветовете им окапят. Как да разберем дали растението има нужда от пресаждане:

  • ако корените са изпълнили саксията
  • ако почвата е много стара и се е втърдила и не може да абсорбира добре водата

Ако забележите който и да е от тези два признака, значи растението се нуждае от пресаждане. Може да се ориентирате и по темпа на израстване – бързорастящите видове трябва да се местят в нов съд ежегодно, а бавнорстящите и по – възрастни растения – на около 2 – 3 години.

Цъфтящите в момента цветя може да наторявате по малко според нуждите на конкретния вид, а останалите нямат нужда от подхранване поне до средата на март.

Тъй като през февруари дните все още са къси и времето е мрачно е добре да преместите цветята на по – светло място, особено тези, които цъфтят или са в период на растеж. Имайте предвид, че някои растения не обичат много да се местят – например гарденията и теменужките по – добре да си останат на същите места.

Пазете цветята от течение. Вижте още: какво трябва да правим в градината през февруари.


През февруари по – голямата част от стайните растения са все още в период на зимен сън, но към