Грижи за стайният розмарин през зимата

23/12/2017, 23:02:54
Оценка 4.4 от общо 80 гласа
23/12/2017
Грижи за стайният розмарин през зимата

В топлите райони на страната и най – вече по Южното Черноморие, розмаринът може да остане на открито в градината и през зимния сезон, тъй като издържа на ниски температури – до минус 8 градуса. В другите крайща на страната обаче растението лесно измръзва, особено ако по – ниските температури се задържат повече от 3 – 4 дни. Затова саксиите с розмарин през зимата трябва да се внесат на закрито – в светло и прохладно помещение.

Градинският розмарин е устойчив на засушаване, но не и саксийният. В сандъчето корените на растението са ограничени в малко почва и не могат да си набавят достатъчно вода, така както в градината. Това налага и по – често поливане.

Едно от най – важните условия за да оцелее саксийният розмарин през зимата е на дъното на саксията да се осигури добър дренаж. Това позволява безпроблемно оттичане на водата. Поливане трябва да се извършва когато почвата в саксията е леко суха на повърхността. При опипване с пръст на дълбочина около 0,5 см. в почвата трябва да има лека влажност. Това е важно да се следи за да не се стигне до прекомерно изсушаване на растението.

Обратния вариант също не е добър – почвата да е прекалено влажна и в подложката да се задържа вода – това може да доведе до бързо изгниване на корените и да бъде фатално за растението. 


В топлите райони на страната и най – вече по Южното Черноморие, розмаринът може да остане на о