Цветя с аромат на шоколад

03/06/2017, 10:03:43
Оценка 4.5 от общо 82 гласа
03/06/2017
Цветя с аромат на шоколад

Обичате ли шоколад? А знаете ли, че освен неговите вкусови качества, ароматът му също носи щастие, подобрява настроението и ви дарява с прилив на енергия? Ще ви запознаем с четири цветя, които имат аромат на какао и които може да отгледате у дома и в градината.

Шоколадов космос (Cosmos atrosanguineus)

Красиво цвете с приятен аромат на какао. Притежава ефектни цветове с тъмен керемиден почти черен цвят. Отглежда се като многодишно растение, изисква прецизни грижи и е подходящ за опитни цветари.

Шоколадовият космос се чувства добре на слънце или полусянка. Много е чувствителен към застудяванията и резките температурни промени. Грудките се садят на пролет, а през късната есен се изваждат от почвата и се съхраняват, покрити с пясък в проветриво и хладно помещение. Растението цъфти от началото на юни до края на септември. Нуждае се от редовно и обилно поливане. Размножава се чрез делене.

Шоколадова лоза (Akebia quinata)

Акебия е красиво, бързорастящо увивно растение. Произхожда от Китай, Япония и Корея. Цъфти през пролетта в лилаво цветове, приятно ухаещи на шоколад. Образува и ядливи плодове с деликатен вкус. Шоколадовата лоза предпочита сенчести и влажни места, чувства се добре на северно изложение, но може да се отглежда и на по – топли места. Предпочита песъчливи, влажни почви. Издръжлива е на неблагоприятни климатични условия. Акебия доминира над всички растения, засадени около нея. Тъй като се развива бързо тя може да надрасне другите растителни видове и да спре развитието им, затова трябва да се подкастря до желаната височина.

Махония (Mahoniq aquifolia)

Махония представлява вечнозелен храст, който цъфти в красиви жълти цветове. Излъчва нежен аромат на шоколад. Храстът цъфти през април – май и достига височина до 150 см. Отглежда се лесно, вирее във всякакви типове почви. Използва се за украса на алеи, бордюри, скални кътове, както и за направата на жив плет.

Може да расте както на слънце, така и на сянка.

Нуждае се от умерено поливане.

Онуцидиум (Sharry baby oncidium)

Оницидум е нежно цвете с приятен аромат на ванилов шоколад. Обича разсеяна светлина, чувства се най – добре до източен прозорец. Нуждае се от редовно поливане, но само когато почвата му е изсъхнала. Добре е да се пресажда през една – две години.


Обичате ли шоколад? А знаете ли, че освен неговите вкусови качества, ароматът му също носи щастие, п