6 стайни растения, които ще подобрят здравето ви

22/04/2017, 16:50:30
Оценка 4.5 от общо 44 гласа
22/04/2017
Тагове:
6 стайни растения, които ще подобрят здравето ви

Както неведнъж сме казвали стайните растения, освен че красят дома ни и ни изпълват с настроение могат да влият и на нашето здравословно състояние. Въздухът в домовете ни е наситен с множество токсини, прахови частици, промишелени замърсявания и алергени. Колкото и често да проветряваме не можем напълно да се избавим от тези замърсявания, а и въздухът, който влиза отвън също не е никак чист. В много от големите градове замърсяването му е над нормата.

Затова е добре да помислим как да пречистим поне въздухът у дома. На пазара се предлагат различни средства и уреди за целта. В някои от следващите статии ще ви разкажем и за тях. Сега обаче ще обърнем внимание на един напълно природен начин не само да пречистим въздуха вкъщи, но и да си създадем настроние, уют и подходяща атмосфера за почивка – отглеждането на стайни растения.

Лавандула – лавандулата е една от най – ароматните билки. Лавандуловото масло има успокояващо действие и подобрява съня. Освен това то има антибактериални свойства, помага при битови и слънчеви изгаряния. Ароматът на лавандулата действа благорпиятно при стрес, нервност, безсъние, сърцебиене, главоболие, менструални болки. Саксия с лавандула в спалнята ще ви помогне за качествен сън и ще намали значително нивата ви на стрес и свързаните с него здравословни проблеми.

Розмарин – розмаринът се използва като билка и подправка. Отглеждан като стайно растение той помага за по – чист и свеж въздух у дома. Има антибактериални свойства и предпазва от развитие на бактериални инфекции. Освен това стимулира мозъка и подобрява паметта.

Алое вера – за много бройните полезни свойства на алое вера сме ви разказвали не веднъж. Растението стимулира имунната система и има антимикробно действие. Приемано външно и вътрешно то лекува множество здравословни проблеми. Отглеждано като стайно растение алоето има спобността да пречиства въздуха от токсини и алергени.

Валериана – отглеждана като стайно растение валерианата помага за по – здрав и спокоен сън. Използва се при преумора, стрес, депресия, невроза, сърцебиене, безсъние.

Лилия – лилията повишава влажността на въздуха в помещението. По този начин облекчава симптоми като суха кожа, запушен нос, суха дразнеща кашлица, причинени от сухия въздух в стаите през зимата. Освен това пречиства въздуха от токсини.

Жасмин – ароматът на жасмина има изключително успокояващо действие. Това го прави много подходящ за отглеждане в спалнята. Той успешно се бори със стреса, безсънието и главоболието.


Както неведнъж сме казвали стайните растения, освен че красят дома ни и ни изпълват с настроение мог