Кокосова палма (Cocos nucifera)

19/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 33 гласа
19/08/2016
Кокосова палма (Cocos nucifera)

Семейство Палмови

Кокосова палма е растение от семейство Палмови. В естествената си среда се среща в Африка, Америка и Азия. Расте най – често в близост до тропични плажове и достига до 30 метра височина.

За успешното отглеждане на кокосовата палма е важно да й осигурим условия, максимално близки до тези в естетсвената й среда. Това не винаги е лесно в домашни условия, но не е невъзможно.

Място: Като типичното тропическо растение, кокосовата палма обича високи температури – 22 – 25 градуса. Важно условие е температурата да не пада под 20 градуса дори и през нощта, тъй като в противен случай растежът на палмата спира напълно. Поставете растението до най – светлия прозорец в жилището. От началото на юни до втората половина на август кокосовата палма може да се отглежда на открито. По Черноморието тя може да се изнесе още от 20 май и да остане навън до началото – средата на септември. Не оставяйте растението директно на силното слънце!

Не забравяйте, че палмата не понася хлад!

Поливане и влажност на въздуха: Палмата обича висока въздушна влажност. През горещите дни е добре да се пулвелизира. През лятото трябва да се полива всеки ден, а на през другите сезони и на закрито само след като повърхността на почвата изсъхне. Осигурете добър дренаж, така че в чинийката да не се задържа вода.

Торене: Подхранването с минерални торове е важно за добрия растеж на кокосовата палма. То може да се извършва целогодишно като през зимата е по – рядко и умерено. Добър вариант са дългодействащите торове.

Пресаждане: Кокосовата палма се пресажда веднъж на 1 – 3 години в началото на юни. Новата саксия трябва да бъде с 3 до 5 см. по – голяма от старата. Осигурете добър дренаж на съда като за целта може да поставите на дъното парчета керамика и едри камъчета. Подходящата почвена смес се състои от: 2 части листовка, 2 части чимова пръст, 1 част торф, 1 част оборска тор и 1 част пясък.

Размножаване: Изберете здрав, добре узрял кокосов орех. Поставете го до половината във влажна почва в достатъчно голям съд, за да не се налага пресаждане следващите няколко години. Поддържайте почвата влажна. След няколко месеца се появяват първо корените, а след това – и листата. Отначало растежът е бавен.

Възмжни проблеми при отглеждането:

- Избледняване на листата – може да се получи ако палмата е поставена на прекалено силна светлина или е нападната от вредители.

- Пожълтели листа – може да се дължат на недостатъчно поливане или липса на хранителни вещества.

- Сухи петна по листата – получават се при прекалено влажна почва или рязко спадане на температурата. 


Семейство Палмови Кокосова палма е растение от семейство Палмови. В естествената си среда се среща