Орхидея Фаленопсис (Phalaenopsis)

19/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 84 гласа
19/08/2016
Орхидея Фаленопсис (Phalaenopsis)

Семейство Салепови

Фаленопсисът е един от най – разпространените видове орхидеи. Това се дължи на сравнително лесното му отглеждане в домашни условия, продължителния период на цъфтеж и разбира се поразителната му красота. Родът наброява около 60 вида.

Избор на растение

При покупката на фаленопсис обърнете специално внимание на листата. Те трябва да бъдат достатъчно плътни, гладки и ярко зелени. Не купувайте растение с вяли и жълтеещи листа. Също така следете да нямат петна и меки зони.

Орхидеята трябва да се продава в прозрачна саксия. Обърнете внимание и на корените. Те трябва да са твърди и плътни.

Място: Най – доброто място е до прозореца, но не под преки и силни слънчеви лъчи. През зимата може да отдалечите саксията от прозореца, за да не се преохлади растението, но трябва да осигурите допълнително осветление. Най – подходящия прозорец е изотчен или югоизточен. Помещението трябва да има добра циркулация на въздуха. През деня температурата трябва да бъде около 20 – 24 градуса, а през нощта – 15 – 18 градуса.

Почва: Почвен субстрат може да си закупите готов от цветарските магазини или да си направите сами. Той трябва да включва: кора на иглолистни (най – добре борова), торфен мъх, стиропор, дръвени въглища.

Поливане и влажност на въздуха: Поливането на фаленопсиса зависи от температурата на въздуха, колкото по – висока е тя, от толкова повече вода се нуждае растението. Излишната вода трябва да има въможност да изтича свободно от съда. Застоялата вода в саксията или подложката може да доведе до загниване на корените и ниските части на орхидеята. Поливането може да се осъществява чрез потапяне на саксията в съд с вода или чрез директно поливане. Много добре се отразява поливането с мека вода с темепратура около 33 – 35 градуса. Освен, че влияе благотворно върху развитието на растението подпомага и цъфтежа. През зимата поливането се намалява до 1 – 2 пъти месечно. Фаленопсисът не е капризен и за разлика от повечето видове орхидеи не изисква висока влажност на въздуха. Тя може да варира от 40 до 70 %. Директното пулвелизиране не се препоръчва защото има риск да се събере излишна вода между листата.

Пресаждане: Фаленопсисът се пресажда веднъж на около 2 години след прецъфтяване. След това не поливайте 2 – 3 дни.

Как да стимулираме цъфтеж: Най – честата причина, поради, която орхидеите не цъфтят в домашни условия е недостатъчното количество светлина. Преместете растението по – близо до прозореца. 


Семейство Салепови Фаленопсисът е един от най – разпространените видове орхидеи. Това се дълж