Кактус (Cactus) - видове, отглеждане, сезонни грижи

18/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 80 гласа
18/08/2016
Тагове:
Кактус (Cactus) - видове, отглеждане, сезонни грижи

Кактусът е многогодишно сукулентно растение. Произхожда от Южна, Северна и Централна Америка. Съществува голямо разнообразие от багри и форми – топки, полукълба, колони, дори змии и дракони. Срещат се в различни нюанси на червеното, зеленото, кафявото и сивото. Цветовете им също варират от много дребни до много едри. Обикновено цъфтят през пролетта.

Кактусът се смята за едно от най – лесните за отглеждане и непретенциозни растения. Поради тази причина често е предпочитан от неопитни градинари и хора с оскъдно свободно време. За да се развиват правилно и да ни радват с красотата си, кактусите се нуждаят от условия, максимално близки до тези в естествената им среда.

Някои от най-популярните видове кактуси:

Аструфитум „звезден кактус“

Получил е името си заради специфичната си форма, която наподобява звезда. Цялото растение е обсипано със ситни, бели капчици. Всъщност това са специфични влакна, с чиято помощ растението поглъща влагата от въздуха. Обикновено цъфти през лятото с красиви цветове в копринена жълта багра. Изисква обилно слънцегреене целогодишно. Нуждае се от много свеж въздух, затова през лятото се чувства добре на балкона или в градината.

Опунция „бодлива круша“

Опунция е един от най-красивите видове зимоустойчиви кактуси. Цъфти с нежни, жълти цветове от юни до октомври. Ражда малки бодливи плодчета, наричани кактусови смокини. Плодчетата са ядливи, като преди това трябва задължително да се обелят. Растението изисква много светлина, богата почва и пестеливо поливане.

Ребуция

Един от най-лесните за отглеждане кактуси е ребуция. Има различни сортове, които цъфтят в изобилие от цветове от пролетта до есента. Може да се отглежда в готов субстрат за кактуси на слънчево и проветриво място.

Цереус

Получил е името си заради специфичната си форма – цереус означава „свещ“. Представлява висок кактус с изправен стъбла и малки бодли. Той е един от най-големите видове, пригодени за домашно отглеждане.

Коледниче

Коледничето е най-популярния кактус. Цъфти през тропическото лято, което при нас е в разгара на зимата. Активния му период на цъфтеж е около Рождество Христово, от където е получил и името си. Предпочита умерена стайна температура и не се чувства добре в близост от отоплителни уреди. Има нужда от много светлина, но трябва да се пази от преки слънчеви лъчи. През лятото и есента се чувства добре на шарена сянка на балкона.

Ехиноспис

Има сферична, компактна форма. Расте бавно, цъфти обилно с красиви цветове. Нуждае се от слънчево място, понася прекрасно горещините, но за да цъфти трябва да е изкарал зимата на сухо и хладно място с температура не повече от 5-6 градуса. През зимата не се нуждае от вода.

Нотокактус

Родът наброява около 20 вида с кълбовидна, сферична или цилиндрична форма. Изисква светло място, понася добре слънчевото греене, нуждае се от редовно поливане с мека или дъждовна вода. Вирее най-добре в субстрат за кактуси с глинена добавка.

Плетовиден апорокактус

Нарича се още „змийски храст“ или „миша опашка“. Цъфти в розови, много едри цветове до 7 см. в диаметър, които изглеждат много ефектно на тънките стъбла. Цъфтежът започва в края на зимата. Нуждае се от много светлина и умерена температура. Изглежда много красиво в кашпи или висящи саксии.

Еспостоа

Този вид е интересен с това, че изглежда като покрит с фина, бяла прежда. Расте умерено бързо, но при добри условия може да достигне близо метър височина. Нуждае се от много светлина и умерено поливане.

Гимнокалициум

Компактен кактус, който достига височина до 10 см. Цъфти през пролетта, при наличие на обилна светлина. Полива се много оскъдно, а през зимата субстрата трябва да е почти напълно сух.

Съвети за отглеждане

Местоположение

Като типично сукулентно растение кактусът се нуждае от много светлина и расте на слънчево място с достатъчно въздух. Чувства се най – добре до южен или източен прозорец, а през лятото и на балкона.

Почва

Най – подходящата почвена смес за кактусите се състои от мъх, пясък и перлит. Като цяло кактусите виреят добре в бедна почва, каквато е и тази в естествената им среда. Тя осигурява отцеждане на излишната вода и добра циркулация на въздуха. През лятото наторявайте растението със специален тор за кактуси. 

Поливане

Правилното поливане е много важно за растежа на кактуса. Преполиването е особено опасно. Не се полива три дни преди пресаждане както и пет дни след това! Трябва да бъдете внимателни и при скоро засадени и неукрепнали резници, те трябва да се поливат много пестеливо. При поливане следете водната струя да не попада върху стъблото на растението. В периода на активен растеж – през лятото, поливайте кактусите привечер когато забележите, че горния слой на почвата е изсъхнал. Оросявайте веднъж на няколко дни. През зимата и есента поливайте много рядко  оскъдно, най – добре сутрин.

Колкото по – ниска е температурата в помещението, толкова по – рядко се поливат растенията. Водата за поливане трябва да бъде с 1 – 2 градуса по – топла от температурата в стаята.

Поливайте по-често в периодите на бърз растеж, при включено отопление в стаята, както и в екстремни летни горещини.

Пресаждане

Повечето видове кактуси се нуждаят от пресаждане на 2 – 4 години. Чувстват се добре във всякакви саксии – керамика, метал, пластмаса. Размерът трябва да отговора на големината и темпа на растежа на конкретния вид. Важно е растенията да не се поливат първите 5 дни след пресаждането за да могат да се адаптират към новия съд.

Болести и вредители

Най-често кактусите биват нападнати от кръвна въшка. Може да я познаете по белите, подобни на памук, струпвания по растението. Червения акар също е враг на кактусите. Гъбните болести се причиняват главно от прекомерна влага, тъмнина и ниска температура. В селскостопанските аптеки ще ви препоръчат препарати за борба с неприятелите по кактусите.

Грижи през зимата

През този сезон кактусите трябва да се държат на сухо и хладно място. Редовно проветрявайте помещението. Поливането е сведено до минимум.

Грижи през пролетта

За много видове кактуси това е период на активен растеж и цъфтеж. Тогава започва и умереното поливане. Добре е често да се пулверизират с топла и мека вода.

Грижи през лятото

Това е времето, в което може да изнесете саксиите с кактуси навън. Този период е подходящ и за наторяване.

Грижи през есента

Поливането постепенно се намалява, а наторяването се спира за да се подготвят растенията за зимния период.

Вижте: защо не цъфти кактуса у дома?


Кактусът е многогодишно сукулентно растение. Произхожда от Южна, Северна и Централна Америка. Същест