Кактус (Cactus)

18/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 79 гласа
18/08/2016
Кактус (Cactus)

Кактусът е многогодишно сукулентно растение. Прозихожда от Южна, Северна и Централна Америка. Съществува голямо разнообразие от багри и форми – топки, полукълба, колони, дори змии и дракони. Срещат се в различни нюанси на червеното, зеленото, кафявото и сивото. Цветовете им също варират от много дребни до много едри. Обикновено цъфтят през пролетта.

Кактусът се смята за едно от най – лесните за отглеждане и непритенциозни растения. Поради тази причина често е предпочитан от неопитни градинари и хора с оскъдно свободно време. За да се развиват правилно и да ни радват с красотата си, кактусите се нуждаят от условия, максимално близки до тези в естествената им среда.

Място: Като типично сукулентно растение кактусът се нуждае от много светлина и расте на слънчево място с достатъчно въздух. Чувства се най – добре до южен или изотчен прозорец, а през лятото и на балкона.

Почва: най – подходящата почвена смес за кактусите се състои от мъх, пясък и перлит. Тя осигурява отцеждане на излишната вода и добра циркулация на въздуха. През лятото наторявайте растението със специален тор за кактуси.  

Поливане: Правилното поливане е много важно за растежа на кактуса. Преполиването е особено опасно. Не се полива три дни преди пресаждане както и пет дни след това! Трябва да бъдете внимателни и при скоро засадени и неукерпнали резници, те трябва да се поливат много пестеливо. При поливане следете водната струя да не попада върху стъблото на растението. В периода на активен растеж – през лятото поливайте кактусите привечер когато забележите, че горния слой на почвата е изсъхнал. Оросявайте веднъж на няколко дни. През зимата и есента поливайте много рядко  оскъдно, най – добре сутрин.

Колкото по – ниска е температурата в помещението, толкова по – рядко се поливат растенията. Водата за поливане трябва да бъде с 1 – 2 градуса по – топла от температурата в стаята.

Пресаждане: Повечето видове кактуси се нуждаят от пресаждане на 2 – 4 години.

Грижи през зимата

През този сезон кактусите трябва да се държат на сухо и хладно място. Редвоно проветрявайте помещението. Поливането е сведено до минимум.

Грижи през пролетта

За много видве кактуси това е период на активен растеж и цъфтеж. Тогава започва и умереното поливане. Добре е често да се пулвелизират с топла и мека вода.

Грижи през лятото

Това е времето, в което може да изнесете саксиите с кактуси навън. Този период е подходящ и за наторяване.

Грижи през есента

Поливането постепенно се намалява, а наторяването се спира за да се подготвят растенията за зимния период. 

Вижте: защо не цъфти кактуса у дома?


Кактусът е многогодишно сукулентно растение. Прозихожда от Южна, Северна и Централна Америка. Същест