Еуфорбия, Исусов венец (Euphorbia milii splendens)

04/10/2016, 03:00:00
Оценка 4.3 от общо 72 гласа
04/10/2016
Еуфорбия, Исусов венец (Euphorbia milii splendens)

Семейство: Млечкови

Еуфорбията, наричана още „млечка“ е сукулентно вечнозелено растение. Представлява силно разклонен бодлив храст. Листата са овални, средно големи, а на височина достига до 180 см. Цъфти целогодишно в оранжеви, червени, жълти, бели, розови цветове. От октомври до март растението е в покой и листата му частично опадват. Произхожда от Мадагаскар.

Исусовият венец е лесно за отглеждане растение и е подходящ за начинаещи цветари.

Място: За да цъфти обилно еуфорбията предпочита светло място без директни слънчеви лъчи, но може да живее и на сянка. Предпочита умерена температура до 22 градуса, за кратко понася и по – високи температури.

Почва и торене: Идеалната почвена смес се състои от градинска почва, пясък и листовка. Осигурете добър дренаж. През летния сезон наторявайте веднъж седмично с тор за кактуси.

Поливане: През лятото поливайте редовно, особено често през горещините, но винаги преди поливане гледайте почвата да е изсъхнала напълно. През периода на покой преустановете поливането.

Размножаване: Исусовият венец се размножава с помощта на резници. Изрязва се младо клонче, изчаква се млечната течност да изсъхне и се слага във вода или се забожда в пясък за да пусне корени.

Други грижи: Не сменяйте често местоположението на растението тъй като това може да му се отрази зле. Може да го подрязвате и оформяте през периода на покой. Подходящ е за отглеждане и като бонсай.

Внимание! Еуфорбията е отровна! Винаги работете с ръкавици тъй като сокът от растението може да причини изгаряне на кожата или да раздразни роговицата в случай на попадане в очите!


Семейство: Млечкови Еуфорбията, наричана още „млечка“ е сукулентно вечнозелено растение