Типове зимни градини

11/01/2018, 18:52:19
Оценка 4.4 от общо 83 гласа
11/01/2018
Тагове:
Типове зимни градини

Когато избираме растения за зимната градина трябва да се ръководим на първо място от това какви условия можем да им предложим. Ясно е, че не е удачно в неотопляема зимна градина да поставим тропични растения, които обичат топлина и висока влажност на въздуха. Както и обратното – да създадем топла зимна градина, наподобяваща парник и да сложим в нея студолюбиви растения. И в двата случая растенията няма да се чувстват добре и бързо ще загинат. Затова проучете добре нуждите на растенията преди да решите да ги отглеждате в зимната градина.

Типове зимни градини според географския принцип:

Тропични – ако искате във вашата зимна градина да се усеща атмосферата на тропиците от Африка и Азия, изберете растения като: драцена, аспарагус, палми, циперус. Влажни тропически растения: калатея, пълзящ филодендрон.

Субтропични –представят растителността на Япония, Китай и Нова Зеландия – азалия, камелия, акуба, гардения, хибискус, цитруси.

Пустинни – за този тип градини са подходящи сукулентните растения: агапантус, алое, каланхое, юка и всички видове кактуси.

Освен според климатичните условия, растенията за зимната градина могат да се подберат и според архитектурният й стил.

Типове зимни градини според стила на обзавеждане:

Ренесанс – за зимна градина с елементи от Ренесанса са подходящи: стаен банан, антуриум, каладиум.

Романски стил – отличава се с камина с каменна облицовка, витражи и каменни стени. Подходящи са растения като: агапантус и платицериум.

Стил Готика – за него са характерни строги геометрични линии. Растенията, които му подхождат са: хибискус и асапарагус.

Срещат се и плодови и билкови зимни градини. В тях преобладават основно цитрусови дръвчета, авокадо, ананас, винени лози. Както и подправки като розмарин, копър, магданоз и други.


Когато избираме растения за зимната градина трябва да се ръководим на първо място от това какви усло