Засаждане на цветя през есента - кога и какви

06/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 60 гласа
06/09/2016
Тагове:
Засаждане на цветя през есента - кога и какви

Краят на лятото е идеалният момент да планирате какви растения да засадите през есента за да се радвате на пролетен цъфтеж.

За някои цветя есенното засаждане е единствения възможен вариант – такива са например естествените луковични цветя с пролетен цъфтеж. Те трябва да престоят в почвата определено време през студените сезони, за да цъфнат напролет. Многогодишните и едногодишните растения, които се размножават със семена също могат да бъдат засадени през есенните месеци.

Доказано е, че младите растения засадени през есента по – малко страдат от болести, тъй като зимния хлад укрепва имунитета им.

За да се радвате на здрави и красиви растения обаче е важно да добре да планирате сроковете за засаждане. Ако сеитбата се направи прекалено рано, семената ще покълнат и ще загинат от зимните студове. По – късната сеитба също крие своите рискове – не е никак лесно да се разрохква замръзнала или силно преовлажнена почва.

Най – благоприятният период за есенна сеитба на луковични цветя е до края на ноември, а на градински – през декември.

Засаждането на естествените луковични цветя като лалета, нарциси, ириси, зюмбюли започва още в края на септември и приключва в края на ноември.

Те не понасят засаждане в студена или замръзнала почва. При подходящи условия са им необходими поне 8 – 10 дни за да се вкоренят успешно.

През есента могат да бъдат засадени само студоустойчивите растения. Въпреки, че на пакетчетата със семена, които се продават в магазините може да е отбелязано, че са подходящи за есенен посев, ако искате да бъдете сигурни дали ще имате успех замислете се дали въпросните цветя предзимно се самозасяват. Ако отговорът е „да“ тогава ги засадете смело преди трайното зимно застудяване.

Почвата трябва внимателно да се подготви, извършва се прекопаване, като преди това се внасят хумус или компост и се оформят бразди. Дълбочината на засаждане зависи от едрината на семената. За най – дребните семена тя е 0,5 – 1 см.; за средните – 2 – 3 см.; а за едрите – 4 – 5 см. Подготовката на почвата може да се направи още в началото на септември, а преди сеитбата да се извърши само разрохкване. След полагане на семената в браздата, отгоре трябва да се посипят със субстрат, който съдържа: равни части компост (или угнил оборски тор), пясък и торф. Препоръчително е посевът да се мулчира с 5 см. слой от опадала шума. По – късно рано напролет когато времето е доста променливо се препоръчва посевът да се защити чрез полиетиленово покритие.

Есенно засаждане на двугодишни цветя

Повечето видове двугодишни цветя – маргаритки, ружи, теменужки и др. разцъфват на втората година след сеитбата. Ако обаче направите разсад от тях по – рано (юли месец) и го засадите на есен, те ще цъфнат още първата пролет.

За засаждането използвайте само здрави луковици без наранявания. Преди сеитбата е добре да ги третирате против гъбични заболявания.

Лесно презимуващи луковични растения са: кокичета, зюмбюли, мускари, лалета, нарициси, ириси, повечето хемерокслиси.

Луковиците на гладиолите може да презимуват в по – топли райони.

На студа не могат да издържат: кали, гергини, бегонии. Техните луковици загиват при температура – минус 5 градуса.


Краят на лятото е идеалният момент да планирате какви растения да засадите през есента за да се радв