Растения, които намаляват ниските температури в почвата през зимата

08/10/2017, 18:20:50
Оценка 4.4 от общо 73 гласа
08/10/2017
Растения, които намаляват ниските температури в почвата през зимата

Някои декоративни растения могат да си ви от голяма полза в градината през зимния сезон. Цветята и билките, които образуват ниски и издути туфи и са с едра или многобройна листна маса имат интересното свойство да предпазват почвата от ниските зимни температури. Структурата на техните туфи предотвратява измръзването. Може да ги засадите в градината през октомври, а в по – топлите райони на страната това може да стане и до края на ноември.

Здравец

Здравецът ибразува гъсти туфи, които предпазват от измръзване, засадените около него, растения. Той е подходящ за засаждане около бордюра или алеята, може да прави компания на цветята в сандъче, да бъде засаден в скален кът или под рози и други видове цъфтящи храсти. Издържа както на ниски температури, така и на суша.

Перовския

Перовския е ароматно многогодишно малко храстче, което на външен вид наподобява на лавандулата. Издържа на суша и на студ. Предпочита добре дренирана почва, слънчево изложение и редовно поливане. Цъфти през лятото до късна есен.

Подходящо е за засаждане около бордюри или в цветни лехи с многогодишни растения. Изглежда много красиво като цветен акцент сред зелени видове. Комбинира се добре с флокс и розови храсти.

Ехинацея

Освен, че е красиво цвете и полезна билка, ехинацеята предпазва почвата от измръзване. Предпочита слънчево място. Отглежда се лесно, издържа на суша и при нормални количества валежи не се нуждае от допълнително поливане.

Брунера

Брунера е студоустойчво  растение с висока декоративна стойност. Освен цветовете привлекателни са и листата на растението, които в зависимост от сорта могат да бъдат в различен цвят: сини, сиви, жълто – зелени, сребристи. Растението предпочита полусянка, добре дренирана и постоянно влажна почва.

Хемерокалис

Хемерокалисът привлича както със своите кичести цветове, обагрени в разнообразни нюанси, така и с ефектната си листна маса. Растението е силно студоустойчиво, расте на шарена сянка, нуждае се от редовно поливане и периодично премахване на старите листа. Подходящ е за високи бордюри, цветни лехи и контейнери на открити тераси.


Някои декоративни растения могат да си ви от голяма полза в градината през зимния сезон. Цветята и б