Кои цветя цъфтят през зимата

06/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 67 гласа
06/01/2015
Тагове:
Кои цветя цъфтят през зимата

Прекрасно е когато през зимата сред пухкавия сняг в градината се виждат цветни островчета или кътче зеленина на фона на белия пейзаж. Дори и на вън природата да е застинала и всичко да е замръзнало, вкъщи стаите могат да рацъфнат и да ни радват със свежест и пролетно настроение.

Циклама

Цикламата цъфти главно през зимата. Цветовете й могат да бъдат в бяло, различни нюанси на розово, червено. Предпочита хладно и сенчесто място. Ако я отглеждате вкъщи добре би се чувствала в стая със северно изложение, със слаба слънчева светлина. Полива се умерено.

Кукуряк

Кукурякът е род диви градински цветя от семейство Лютикови. Цъфти в бяло, бледо зелено, розово или червено. Може да разцъфне в средата на зимата и да продължи и през пролетта. Непретенциозно и лесно за отглеждане растение е. Предпочита слънчево или полусенчесто място и редовно поливане.

Бергения

Ранноцъфтящата бергения може да цъфне още в края на годината. Не е взискателна към почвата, издържа без проблем на ниски температури. Нуждае се от добре осветено място. Не бива да се преполива.

Коледен кактус

Коледният кактус цъфти обикновено в периода около Коледа, но има и видове които цъфтят целогодишно. Нарича се още коледниче. Предпочита топло място, без пряка слънчева светлина.

Коледна звезда

При подходящи условия, нейният цъфтеж може да ни радва чак до май месец. Нуждае се от топло място с температура 20 - 21 градуса.

Орхидея Фаленоспис

Орхидея Фаленопсис цъфти през цялата година. Обича светлината, предпочита топло помещение, но температурата не трябва да надвишава 24 градуса. Полива се редовно, но трябва да внимавате почвата й да не прогизва.

Азалия

Азалията ни радва с красивия си цъфтеж през зимата и пролетта. При подходящи условия цъфтежът може да продължи до лятото. Изискава хладно, но светло място без директни слънчеви лъчи.

Камелия

Капризната красавица цъфти от късна есен до ранна пролет. Предпочита хладни помещения с температура до 18-20 градуса. Добре осветено стълбище, зимна градина или остъклена тераса са идеални местоположения за нея. През пролетта и лятото може да се изнесе на открито. През пролетта, веднага след цъфтежа се нуждае от подрязване. 

За да се наслаждавате на цъфтежа на тези красиви растения през зимата, трябва да им осигурите необходимите условия, а това не винаги е лесно. Отоплителните уреди изсушават въздуха и го правят неблагоприятен за растенията, освен това цветята стават податливи на вредители.

От време на време измивайте листата им с вода със стайна температура и поставете купички с вода до отоплителните уреди, за да овлажните въздуха. Вижте повече за : грижите за стайните цветя през зимата.


Прекрасно е когато през зимата сред пухкавия сняг в градината се виждат цветни островчета или кътче