Какво трябва да свършим в градината през януари

31/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 47 гласа
31/12/2014
Тагове:
Какво трябва да свършим в градината през януари

През януари дните са къси, небето е облачно, а градината най-често е покрита с пухкав сняг. Това обаче не означава, че нямаме работа в градината дори през този месец.

В цветната градина трябва да следите дали растенията не страдат от измръзване, ако е необходимо поправете и обновете купчинката пръст около розите, следете за повреди по дръвчетата и храстите от силни ветрове. Почиствайте от време на време натрупалия сняг от клоните.

Ако времето е по-меко (до 1-2 градуса под нулата) може да подрежете живия плет, но ако е по-студено – недейте, защото това може да го повреди. Цъфтящи храсти като форзиция, люляк, глициния, жълта акация и др.  не трябва да се подрязват през зимата, ако искате да цъфнат.

Растенията, които зимуват в сандъчета или бурета в мазето трябва да бъдат поливани по малко и проветрявани редовно, това намалява опасността от загниване. Вечнозелените растения също трябва да се поливат, но само когато забележите, че почвата е почти суха. Ако растенията зимуват във влажни помещения има опастност да се разболеят от брашнеста мана, като това може да бъде предотвратено с редовно проветряване със свеж въздух.

Стайните растения трябва да се почистват от домашния прах, за да могат да дишат свободно. Да се поливат редовно по малко според нуждите си и да се пулвелизират от време на време, особено ако въздуха в стаята е сух.
Осигурете на цветята достатъчно светлина.
Повечето видове стайни растения през зимата са в период на покой и нямат нужда от наторяване.

Избор на семена

Зимата е най-подходящия момент да планирате растенията, които желатете да отглеждате в градината и да подготвите необходимите условия за тях.

1. Прегледайте наличните семена от миналата година, погледнете срока им на годност и решете кои от тях ще използвате и кои ще изхвърлите.

2. Обмислете добре какви растения ще отглеждате и с каква цел. Обърнете внимание на периода на развитие на растенията. Търсеният ефект ще ви насочи към подходящия избор - ниски, високи, вечнозелени, каскадни, екзотични растения и т.н.

3. Задължително съобразете избора на растения с типа на вашата почва и възможностите ви да се грижите за тях.

В зеленчуковата градина трябва да подготвите съораженията за отглеждане на разсад и да си набавите необходимите семена. В края на месеца е подходящо да се засее разсадът за ранно зеле и карфиол. Ако през есента сте засадили зеленчуци в оранжерии наблюдавайте ги за поява на болести. В отопляемите оранжерии температурата и влагата създават благорпятни условия за развитието на различни болести и неприятели като акари, листни въшки, оранжерийна белокрилка. Преглеждайте и съхраняваните в мазето, зеленчуци.

В плодовата градина трябва да се остърже старата напукана кора на дръвчетата, ако това не е направено досега. Също така да се отсранят загнили дръвчета, ако има такива. Малиновите храсти окастрете до нивото на земята. Подрежете лозата.

Грижи за почвата

Дори и да има сняг е важно редовно да отстранявате разлагащи се насаждения от градината за да се предотврати появата на охлюви и други неприятели и за да се осигури възможност на пролетните луковици да се развият напълно. 

Малки съвети за декоративните растения през януари:

Ако имате оранжерия в края на януари може да посеете семената на петуния, нишковидна бегония, примула. Те се нуждаят от температура около 18 – 20 градуса.

Ако искате да засадите в градината лобелия или кученца трябва вече да започнете отглеждането на разсад. От покълването на семената до появата на първите цветове ще минат близо 5 месеца.

Ако отглеждате маслина в саксия изберете й светло и прохладно място за зимата.

Ако отглеждате растения на остъклена тераса внимавайте листата им да не остават влажни вечер, тъй като при понижение на температурата могат да пострадат. Затова не ги пулвелизирайте вечер, а само сутрин.


През януари дните са къси, небето е облачно, а градината най-често е покрита с пухкав сняг. Това оба