Какво трябва да свършим в градината през април

01/04/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 61 гласа
01/04/2015
Тагове:
Какво трябва да свършим в градината през април

Април е месец на активен растеж за повечето растения. Със затоплянето на времето трябва да започнем и по – интензивни грижи за градината. Основните дейности през април са: поливане, косене, торене, резитби, засаждане. Може да се направят и профилактични пръскания със защитни препарати.

Цветна градина

Времето е подходящо за засаждане на едногодишни цветя, като предварително сме подготвили почвата за това. Смесете тор за луковични цветя и мъх и ги добавете към пръстта. Може да засеете семената на циния, невен, латинка, далия, кученце. Саксиите със фуксия и здравец вече може да изнесете навън. Разделете многогодишните цветя – хризантема, маргаритка, далия. През април може да засадите и луковиците на гладиолите, но не наведнъж, а на етапи, така щеможе да се наслаждавате на цветовете им по – дълго време.

През април цъфтят лалетата. Ако времето е сухо трябва да се поливат редовно. 

Храсти и дървета

В началото на месеца може да засадите храсти и дръвчета, които желаете да имате в двора си. Направете резитба на вечнозелените видове. Подрежете форзицията след като прецъфти. Подхранете широколистните и иглолистни видове с тор, богат на азот.  Рододендрона подхранете с торове за цъфтящи растения. Роите също трябва да се наторят. 

В началото на април проверете клематиса за следи от измръзване. Ако откриете повредени клонки ги изрежете. Здравите леторасти се връзват за опорна решетка.

Тревни площи

След поне едно окосяване, подхранете тревата с подходящ тор, който ще я направи свежа и здрава. Време е да започнете да косите всяка седмица. Не забравяйте и аерирането, което ще даде възможност на кислорода и водата да проникнат по – дълбоко в почвата. Ако в тревния килим са се образували дупки може да засадите нови семена трева, за да ги запълните. Дните след валеж са подходящи за борба с плевелите.

Зеленчукова градина

През април се засажда разсадът от домати, пипер, патладжан. Това обаче трябва да стане когато температурата на почвата достигне 12 градуса. След 20 април може да засадите тиквички и краставици. В края на месеца може да засадите още грах, карфиол, зеле. Почвата в градината се обработва като се премахват всички плевели и растителните отпадъци се унищожават.

Плодова градина

Ако ще засаждате нови плодни дръвчета важно е това да стане колкото се може по – рано във времето. В началото на април трябва да се направи резитба на овощните дръвчета и лозите. Ако през март не сте засадили малините може да го направите сега. Също може да засеете и къпини. След като времето се затопли трайно открийте ягодите и поддържайте почвата им влажна. През април всички дръвчета трябва да бъдат наторени. Необходимо е да се проведе профилактика на овощните дръвчета срещу болести и вредители. 

Стайни и балконски цветя

С помощта на остри градински ножици подкастрете саксийните растения, които имат нужда, премахнете сухите клонки и прецъфтели цветове. Пръскайте често листата с вода, за да отстранявате праха от тях а и да повишавате влажността на въздуха. Постепенно увеличавайте поливането. Времето е подходящо и за наторяване на различните видове цветя, според нуждата им. 

Април е подходящ и за пресаждане на цветята.


Април е месец на активен растеж за повечето растения. Със затоплянето на времето трябва да започнем