Как да защитим дървесните растения през зимата

06/03/2018, 21:32:48
Оценка 4.4 от общо 51 гласа
06/03/2018
Тагове:
Как да защитим дървесните растения през зимата

Много от декоративните дървета и храсти, които красят градината ни през зимата са чувствителни към големите застудявания. Това важи особено за по – младите растения.

Избягвайте късното торене с азотни торове, както и обилното поливане в края на лятото, тъй като те ще удължат растежа на храста, а това не е желателно преди предстоящата зима. Снегът създава добра защита срещу измръзване, но когато снежната покривка не е достатъчна тя може да се замести с плътен слой сухи листа, оборски тор или торф. Защитата се поставя след като листата на растението опадат, но преди почвата да се измръзнала – в края на ноември – началото на декември.

За вечнозелените видове най – опасни са колебанията в температурите, зимното слънце и снеготопенето. Рододендронът, тисът, смърчът, борът и елата трябва да бъдат поливани редовно преди първите големи студове. След като почвата е добре напоена покрийте площта около дървото, за да не се изпари водата прекалено бързо.

Насипете полупрегорял компост между вечнозелените дървета.

Мулчирайте почвата за да се запази влагата в нея и да се предотврати дълбоко измръзване. За мулч около вечнозелените дървета може да използвате слама, шума, нарязани клонки, смърчови иглички, дървесина, окосена трева, торф. 


Много от декоративните дървета и храсти, които красят градината ни през зимата са чувствителни към г