Грижи за цветята през април

26/02/2018, 21:38:29
Оценка 4.6 от общо 68 гласа
26/02/2018
Тагове:
Грижи за цветята през април

За месец април са характерни големи температурни амплитуди и въпреки, че времето вече изглежда топло, всъщност често има много студени дни, дъждове, силни ветрове и сутрешни слани които са опасни за изнесените на балкона и в градината цветя.

От нашите грижи за растенията през този месец до голяма степен зависи дали ще се радваме на пъстра цветна градина и здрави растения у дома през предстоящото лято.

През април трябва да прекопаем почвата за цветята в градината, тя трябва да бъде рохка и пропусклива. Време е и да я обогатим с хранителни вещества като прибавим угнил оборски тор в доза 2 – 3 килограма на квадратен метър. Подхранването с оборски тор обаче не е подходящо за местата, където цветята ще се садят директно в градината!

През втората половина на април засадете петуниите в балконски сандъчета или в градината. Когато планирате изнасянето им навън следете дългосрочните прогнози за времето за да ги предпазите от неприятни изненади.

Изнасяйте растенията на открито постепенно – отначало за няколко часа и с всеки ден удължавайте престоя докато ги оставите навън окончателно.

В края на април засадете цинията. Важно е да се уверите, че в следващите дни няма да предстоят температури под 5 градуса затова изчакайте последните дни на месеца.

Разделете коренищата на хризантемите за да цъфнат през есента.

Луковиците на гладиолите също се засаждат през втората половина на април.

На балкона може да изнесете повечето стайни цветя като фикус, филодендрон, фуксия, здравец, теменужки.

Преди изнасяте огледайте добре всички саксийни растения. Премахнете старите, изсънали клонки и листа. Постепенно увеличете поливането ако вече не сте го направили и започенете да наторявате растенията, които има нужда от това.

Април е подходящ и за пресаждане на повечето растения. Това трябва да се случва в топли дни. Изберете подходящ съд и почва според вида на растението и не забравяйте да осигурите добър дренаж на саксиите.


За месец април са характерни големи температурни амплитуди и въпреки, че времето вече изглежда топло