Цветна градина със зимноцъфтящи храсти

12/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 74 гласа
12/01/2015
Тагове:
Цветна градина със зимноцъфтящи храсти

Зимноцъфтящите храсти обагрят градината в красиви нюанси, освежават студения пейзаж с колорита си и създават топло настроение.

Един такъв храст е хамамелиса. Той започва да цъфти през ноември и много често продължава до пролетта. В градински условия у нас се отглеждат два вида хамамелис – китайски (Hamamelis mollis) и японски  (Hamamelis japonica). Китайският хамамелис е по – ароматен, достига до 3 – 4 м. расте добре на полусянка и обича плодородни почви. Цъфти в жълти цветове. Японския хамамелис е листопаден, на височина достига до 2 – 2,5 м. Започва да цъфти през януари. Могат да се направят интересни крастоски между двата вида, които да превърнат зимната градина в красива феерия от цветове.

Зимният жасмин (Jasminum nudiflorum) е бързорастящ храст, достигащ до 3 м. височина. Цъфти в ярки златисти багри от ноември до края на февруари. Не е притенциозен към почвата. Трябва редовно да се подрязва и да се премахват прецътфелите цветове.

Красив цъфтящ храст, който не се плаши от снега е Ерика (Erica). През зимата цъфти сорта Erica carnea с богата палитра от розово - червени багри. Нуждае се от добре дренирана, неваровита почва. Обича яркото слънце. Често се използва за озеленяване на скални градини.

Калина (viburnum farreri) е красив вечнозелен храст с разкошен аромат. В рода има храсти, които красят градината през цялата година – зимноцъфтяща група, пролетноцъфтяща и есенна група.

Зимните сортове разцъфват обикновено през февруари в бели до розови цветчета. Калината предпочита леко кисела почва, слънчево или полусенчесто място в градината.

Пиерисът (pieris japonica) е вечнозелен храст, достигащ височина и ширина около един метър. Цъфти от началото на зимата до пролетта в бяло, розово и наситено черено. Близък родственик е на Ериката. Чувства се добре на полусенчесто и защитено от вятър място. Важно условие е да се отглежда на кисела почва с добри дренажни свойства. 

Касията (Cassia bicapsularis) се отглежда лесно. Цъфти късно през есента и началото на зимата когато повечето растения вече спят зимния си сън. Точно тогава тя изпълва градина с ярките си жълти цветове. Обича слънчевите места и богата почва.

Ранния химонант (chimonanthus praecox) е още едно растение, което краси двора ни посред зима. Снегът и ниските температури не го спират да покаже ароматните си нежни цветчета и той се превръща в красив зимен акцент в опустялата градина. Цъфтежът може да започне още през декември и да продължи до март. Осигурете му слънчево място.

Бялата форзиция (abelyophyllum distichum) е един малко познат храст с бели и нежно розови звездовидни цветове. Тя всъщност не е от семейството на форзицията както името лъжливо подсказва. Обича слънчеви места, защитени от вятър, отглежда се лесно и е много издръжлива. 

Зимноцъфтящите храсти са истинска наслада за сетивата, красивите цветчета сред пухкавия сняг създават прекрасен зимен пейзаж, който да ви радва в очакване на пролетта.


Зимноцъфтящите храсти обагрят градината в красиви нюанси, освежават студения пейзаж с колорита си и