10 правила за начинаещия цветар

02/03/2018, 07:35:29
Оценка 4.4 от общо 57 гласа
02/03/2018
Тагове:
10 правила за начинаещия цветар

Ако тепърва започвате да отглеждате цветя в дома или в двора сигурно се питате дали ще се справите и каква е тайната на успешните цветари?

Вижте 10 златни правила, които ви гарантират добър старт:

1. Информирайте се за характерните особености на всяко растение, което желаете да отглеждате - Това може да направите с помощта на растителна енциклопедия. Винаги преди да внесете дадено растение в дома си се запознайте с неговите нужди от вода, светлина, температура, влажност на въздуха, торене.

2. Изберете подходящи растения – като за начало започнете с лесни за отглеждане растения. Такива са например: фикус, драцена, каланхое, кливия и други. Ако отсъствате често от дома си изберете растения, които издържат на засушаване. Съобразете се и с условията, които можете да им предложите като светлина, топлина, влажност и т.н.

3. Снабдете се с необходимия инвентар – проучете от къде може да закупите подходяща почва, торове, препарати за борба с вредители, подпори, пулвелизатор. Изберете качествени съдове за растенията, съобразени с техните нужди и удобни и здрави ножици.

4. Не преполивайте растенията – това е основна грешка, която допускат почти всички неопитни цветари. Постоянно преовлажнената почва ще доведе до загниване на корените и смърт за растението. Информирайте се за нуждата от вода на всяко цвете и се съобразете с неговите особености.

5. Осигурете период на покой на цветята – повечето стайни растения се нуждаят от почивка. Това е време, през което се поливат по – рядко, не се подхранват и се държат на по – ниска температура, отколкото през активния период.

6. Следете за появата на вредители – редовно оглеждайте цветята за признаци на болести и вредители. Ако ги откриете на време и вземете мерки вероятността да се справите успешно с тях е много по – голяма, отколкото ако ги забележите късно или неглижирате проблема.

Вижте: Как да разпознаем вредителите по стайните растения?

7. Осигурете добра влажност на въздуха – много често през зимата влажността в помещенията е ниска и това вреди на растенията. Може да пулвелизирате листата им или да ги забърсвате с влажна кърпа. Другият варинат е да използвате овлажнител за въздух.

8. Запознайте се с условията за пресаждане на растенията – повечето стайни цветя имат необходимостта през две – три години да се преместват в по – голям съд. Има обаче и такива, които не понасят пресаждане. Тук отново трябва да се запознаете с особенностите на конкретния вид и да се снабдите с подходящата почва и съд за него.

9. Поливайте с подходяща вода – поливането с престояла или дъждовна вода се отразява много по – добре на повечето растения, отколкото водата налята директно от чешмата. Оставете я да престои поне едно денонощие и също така гледайте да бъде със стайна температура, а не прекалено студена.

10. Осигурете свеж въздух – в затворените пространства особено през зимата често става твърде задушно. Проветрявайте редовно за да осигурите приток на свеж въздух. Внимавайте обаче цветята да не попадат на силно течение, защото то може да бъде опасно за топлолюбивите видове.


Ако тепърва започвате да отглеждате цветя в дома или в двора сигурно се питате дали ще се справите и