4.7 47

Чемшир (Buxus sempervirens)

22/12/2016, 16:08:16
Оценка 4.7 от общо 47 гласа
22/12/2016
Чемшир (Buxus sempervirens)

Семейство: Чимширови

Чимширът представлява вечнозелен храст, който може да достигне размери на малко дърво. Растението е много популярно и използвано у нас. Може да се отглежда в саксия, но най – често се използва за озеленяване на градини, оформяне на топиари и гъсти живи плетове. Използва се и при създаването на дръвчета бонсай. Цъфти през април и май. Съществуват над 30 вида чемшир, като се делят на едролистни и дребнолистни и високостеблени и нискостеблени.

Отглеждане на чимшир:

Място: Чимширът предпочита слънчево или полусенчесто място. Пряката слънчева светлина му влияе добре. Понася пресаждане и смяна на мястото.

Почва: Растението предпочита неутрална до варовите градинска почва. Киселите почви не са препоръчителни. От май до август е добре да се подхранва веднъж в месеца.

Поливане: Полива се обилно, но понася и временно засушаване. Ако го отглеждате на закрито в саксия може да пулвелизирате листата му от време на време.

Пресаждане: Прави се напролет, ако е необходимо.

Презимуване: Може да презимува на открито без зимна защита.

Размножаване: Извършва се по два начина – от клонче или от семена.

Размножаване на чемшир чрез резници:

Най-подходящото време за размножаване на чемшира е края на лятото. С остър и чист нож се отрязва издънка с дължина от 10 до 15 см. Изберете издънки, които вече са започнали да се вдървесиняват в долната част. Отстранете малките клонки и листа в долната част на резника. В горната част премахнете излишните клончета, ако има такива. Прахът от въглища има дезинфекционен ефект и за да избегнете заразяване с гъбички и бактерии, потопете края на резника в настърган въглен.

Изберете подходяща леха в сенчестата част на градината. Разрохкайте почвата и добавете малко пясък ако е втърде глинеста. Поставете резниците диагонално в приготвеното легло и ги заспиете с почва. Около една трета от резниците трябва да бъде посипана с почва.
Чемширът не понася преовлажняване, тъй като може да започне да гние. Поддържайте почвата леко влажна, а през зимата поливайте само ако не е замръзнала. Покрийте резниците с мулч за да ги предпазите от зимния студ. 

През пролетта младите разсади могат да бъдат преместените в саксии или засадени направо на постоянно място. 

Вместо в градинската леха, резниците от чемшир могат да бъдат засадени в саксии или мини оранжерии, каквито се предлагат в градинските центрове. За целта трябва да се снабдите със саксия, пълна с почва за разсади, която да покриете с прозрачно пластмасово фолио или с мини оранжерия с прозрачен капак. Резниците се взимат и подготвят за вкореняване по същия начин, след което се полагат в саксията или оранжерията. Поставят се на полусенчесто място в градината, почвата им се поддържа равномерно влажна и редовно се надига капака или фолиото за да се проветряват. 
През зимата съдовете с разсади се премества в помещение, където няма опасност от измръзване, например светла изба. 

Когато засаждате чимшира на постоянно място изберете светла или полусенчеста леха, почвата трябва да е пропусклива и богата на хумус, а мястото да не е твърде ветровито.

Подрязване: Подрязването е важно за добрия външен вид и правилния растеж на чимшира. Може да се извършва през целия период на израстване, но особено благоприятно е през март и юни.

Чемширът се използва и като билка в народната медицина.

Предупреждение: Растението е силно отровно, особено листата!

В съчетание с добре поддържан тревен килим, изваяните фигури от чимшир ще придадат атмосфера на класически възрожденски двор и ще бъдат неизменна част от растителността във вашата градина.


Семейство: Чимширови Чимширът представлява вечнозелен храст, който може да достигне размери на малк