Чемшир (Buxus sempervirens)

22/12/2016, 16:08:16
Оценка 4.7 от общо 47 гласа
22/12/2016
Чемшир (Buxus sempervirens)

Семейство: Чимширови

Чимширът представлява вечнозелен храст, който може да достигне размери на малко дърво. Растението е много популярно и използвано у нас. Може да се отглежда в саксия, но най – често се използва за озеленяване на градини, оформяне на топиари и гъсти живи плетове. Използва се и при създаването на дръвчета бонсай. Цъфти през април и май. Съществуват над 30 вида чемшир, като се делят на едролистни и дребнолистни и високостеблени и нискостеблени.

Отглеждане на чимшир:

Място: Чимширът предпочита слънчево или полусенчесто място. Пряката слънчева светлина му влияе добре. Понася пресаждане и смяна на мястото.

Почва: Растението предпочита неутрална до варовите градинска почва. Киселите почви не са препоръчителни. От май до август е добре да се подхранва веднъж в месеца.

Поливане: Полива се обилно, но понася и временно засушаване. Ако го отглеждате на закрито в саксия може да пулвелизирате листата му от време на време.

Пресаждане: Прави се напролет, ако е необходимо.

Презимуване: Може да презимува на открито без зимна защита.

Размножаване: Извършва се по два начина – от клонче или от семена.

Размножаване на чемшир чрез резници:

Най-подходящото време за размножаване на чемшира е края на лятото. С остър и чист нож се отрязва издънка с дължина от 10 до 15 см. Изберете издънки, които вече са започнали да се вдървесиняват в долната част. Отстранете малките клонки и листа в долната част на резника. В горната част премахнете излишните клончета, ако има такива. Прахът от въглища има дезинфекционен ефект и за да избегнете заразяване с гъбички и бактерии, потопете края на резника в настърган въглен.

Изберете подходяща леха в сенчестата част на градината. Разрохкайте почвата и добавете малко пясък ако е втърде глинеста. Поставете резниците диагонално в приготвеното легло и ги заспиете с почва. Около една трета от резниците трябва да бъде посипана с почва.
Чемширът не понася преовлажняване, тъй като може да започне да гние. Поддържайте почвата леко влажна, а през зимата поливайте само ако не е замръзнала. Покрийте резниците с мулч за да ги предпазите от зимния студ. 

През пролетта младите разсади могат да бъдат преместените в саксии или засадени направо на постоянно място. 

Вместо в градинската леха, резниците от чемшир могат да бъдат засадени в саксии или мини оранжерии, каквито се предлагат в градинските центрове. За целта трябва да се снабдите със саксия, пълна с почва за разсади, която да покриете с прозрачно пластмасово фолио или с мини оранжерия с прозрачен капак. Резниците се взимат и подготвят за вкореняване по същия начин, след което се полагат в саксията или оранжерията. Поставят се на полусенчесто място в градината, почвата им се поддържа равномерно влажна и редовно се надига капака или фолиото за да се проветряват. 
През зимата съдовете с разсади се премества в помещение, където няма опасност от измръзване, например светла изба. 

Когато засаждате чимшира на постоянно място изберете светла или полусенчеста леха, почвата трябва да е пропусклива и богата на хумус, а мястото да не е твърде ветровито.

Подрязване: Подрязването е важно за добрия външен вид и правилния растеж на чимшира. Може да се извършва през целия период на израстване, но особено благоприятно е през март и юни.

Най-лесени за оформяне и създаване на зелени фигури са малките, две-три годишни растения. През първата година е добре растенията да се оставят да се развиват свободно и едва след това да се направи първото подрязване. Първата резитба е добре да се извърши рано през пролетта, на височина 10 см. След четвъртата година вече може да се реже на по-голяма височина - 15-20 см. 

Втората резитба се прави през август-септември за да има време чимширът да се възстанови преди настъпването на зимата. Когато оформяте жив плет най-удобно би било да изпозлвате храсторез, а за единично растение добър избор са ръчните и електрически ножици за трева.

При оформяне на жив плет, оставете горната част малко по-тясна, за да може слънчевата светлина да достига и до долната част на плета. За да подравните плета на височина може да използвате канап, който да опънете за да сте сигурни, че режете в права линия.

Ако искате да оформите топка от чимшир, най-удобно може да го нашравите с акумулаторна ножица. Започнете да подрязвате горната част на топката и спрете на желаната височина. Застанете над топката и дръжте ножицата за трева наопаки за да оформите по-лесно извивките. Обикаляйте около топката и от време на време я оглеждайте от разстояние, от всички страни за да сте сигурни, че се получава желаната форма.

Болести и вредители: Един от най-опасните вредители е чимшировата пеперуда. Най-лесно се разпространява чрез посаъдчния материал, но има способността да прелита големи разстояния, така че може да нападне чимшира в двора ви по всяко време. Опасна е гъсеницата, която се храни с листата на чимшира. От начало ги уврежда по крайщата, а след време ги унищожава напълно. Първият симптом са петна по листата. Гъсениците се намират между листата и се забелязват трудно. Яйцата се разполагат в миниатюрни групи , покрити с прозрачна, бяло-жълтеникава ципа. Нужно е ръчно събиране на гъсениците и използване на инсектициди като Bacillus thuringiensis.

Друг вредител по чимшира са зелено-черните гъсеници. Обикновено нападат растението през пролетта. Могат да се забалежат в паяжини, в които са добре зашитени. Гъсениците могат да се отстранят механично чрез пръскане на растението със силна вода струя. Това често обаче не е достатъчно и се налага пръскане с Нуреле или Децис.

Чемширът може да бъде нападнат и от гъбички Cylindrocladium buxicola. Признак са почернелите листа и повехнали клони. Вятърът спомага за разпространение на спорите на гъбичките, които проникват през листата. До няколко дни след първоначалното нападение листата могат напълно да опадат. Засегнатите листа трябва да се отстранят възможно най-бързо и да се прекопае почвата около храстите за да се отстранят спорите на гъбичките. Може да се изпозлва и системен фунгицид, ако растението е силно засегнато. Заразената почва и растителните отпадъци се изхвърлят в кофата за боклук.

Чемширът се използва и като билка в народната медицина.

Предупреждение: Растението е силно отровно, особено листата!

В съчетание с добре поддържан тревен килим, изваяните фигури от чимшир ще придадат атмосфера на класически възрожденски двор и ще бъдат неизменна част от растителността във вашата градина.


Семейство: Чимширови Чимширът представлява вечнозелен храст, който може да достигне размери на малк