Абелия (Abelia)

25/08/2017, 02:31:03
Оценка 4.5 от общо 76 гласа
25/08/2017
Абелия (Abelia)

Семейство: Бръшлянови

Абелия е род храстовидни растения от семейство Бръшлянови. Произхожда от Югоизточна Азия и Северна Америка. Представлява декоративнолистен храст с различни размери – в зависимост от сорта може да бъде между 10 и 600 см. Подходящ е както за единично засаждане, така и в група. Някои сортове се използват също и за направа на жив плет.

Абелия има атрактивни лъскави тъмнозелени листа и цъфти през лятото и ранна есен в розови, лилави и бели много ароматни цветчета. Видовете, растящи на места с топъл климат са вечнозелени, а тези виреещи на студен климат – листопадни. У нас се отглеждат основно зимоустойчиви сортове.

Абелия привлича много силни пчелите и служи за храна на лаврите на много видове пеперуди.

Място: Абелия се отглежда както в градината, така и на балкона или като стайно растение. Предпочита светли места, но в горещите дни трябва да се пази от силното слънце. През лятото е нуждае от топло и проветриво място, а през зимата се чувства добре на хладно. Подходящо е за неотоплявани стаи. Може да се засади и в кашпа на балкона.

Почва и торене: Растението обича богата, влажна, добре дренирана почва. Вирее най – добре на почвена смес с леко кисела реакция. Добре му се отразява подхранване с органични и минерални торове в периода на растеж.

Поливане: През лятото се полива умерено до обилно, а през зимата – пестеливо.

Пресаждане: Пресаждане се извършва на две – три години.

Размножаване: Абелия се размножава чрез семена, които се засаждат в рохкава почва на дълбочина 10 – 15 см. Най – добре е това да се направи от началото на пролетта до края на лятото. Необходимо е обилно поливане докато семената израстват.

Възможни проблеми: Абелия страда от нападения на листни въшни, акари, трипси. 

Абелия изглежда прелестно във висящи саксии. 


Семейство: Бръшлянови Абелия е род храстовидни растения от семейство Бръшлянови. Произхожда от Югои