Розмарин (Rosmarinus)

11/08/2017, 14:10:47
Оценка 4.5 от общо 54 гласа
11/08/2017
Розмарин (Rosmarinus)

Семейство: Устноцветни

Розмаринът представлява вечнозелен многогодишен храст с тесни дъгли листа и бледосини цветове. Произхожда от Средиземноморието. Цъфти от април до юни.

Растението се използва като билка и подправка.

В кулинарията розмаринът се използва за ароматизиране на различни ястия, също и като консервант за някои напитки и храни. От листата му се приготвя билков чай.

В народната медицина розмаринът се употребява при проблеми с храносмилането, главоболие, нервни разстройства. Стимулира имунната система, подобрява паметта и концентрацията и се бори с умората. При грип и настинка с кашлица помагат както чаят от билката, така и инхалации с масло от розмарин. При локално приложение растението се използва като дезинфектант за рани, облекчава кожни възпаления, участва в лечението на акне, пърхот, афти.

Ромзринът намира приложение и в козметиката, тъй като листата му съдържат етерично масло.

У дома може да се използва и като средство портив молци, ако се постави във вълнени дрехи.

Как да си приготвим безвреден почистващ спрей за дома с розмарин?

Отглеждане на розмарин

Розмаринът може да се отглежда както в градината, така и в саксия.

Място: Розмаринът предпочита топло, слънчево и неветровито място. Издържа на температури до минус 5 градуса, затова е необходимо през зимата да се прибере на закрито. През останалото време може да стои на балкона.

Почва: Почвата трябва да има много добри дренажни свойства и високо съдържание на пясък. Растението не се нуждае от торене.

Поливане: Полива се редовно и умерено.

Размножаване и пресаждане: Розмаринът се разножава чрез резници през лятото. Пресажда се когато саксията му отеснее, това се случва приблизително на 2 – 3 години.

Други грижи: Веднага след прецъфтяване подрежете розмарина с градински ножици. Растението е лесно за подстригване и подходящо за създаване на различни декоративни форми. Отлично е за бонсай.

Розмаринът е много устойчив на вредители.


Семейство: Устноцветни Розмаринът представлява вечнозелен многогодишен храст с тесни дъгли листа и