Защо да изберем отопление с дървесни пелети

13/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 60 гласа
13/09/2016
Тагове:
Защо да изберем отопление с дървесни пелети

Дървесните пелети представляват малки гранули около 2 см. Произвеждат се чрез изсушаване и пресоване на дървесина при висока температура и под налягане – процесът се нарича – пелетиране. За производството им се използват основно отпадъци от широколистни и иглолистни дървета, но съществуват и агропелети – те се произвеждат от отпадъци от селското стопанство – слънчогледови стъбла, слама и др.

Напоследък пелетите се утвърдиха като чест избор за отопление на жилища. Това се дължи най – вече на голямото удобство, което предлага подобен вид отопление. Котелът на пелети ни осигурява комфорт, чистота и не ни ангажира с много грижи. Той изисква зареждане веднъж седмично, включва се сам, затопля къщата и битовата гореща вода, след което отново сам се изключва. Несъмнено това е лесен и удобен начин, особено за работещи хора, които не са по цял ден у дома. Освен това съхранението на пелетите изисква много по – малко място от това, необходимо за дърва или въглища.

Една от водещите причини за избор на отопление с пелети е цената. Тя е доста по – ниска в сравнение с цените на другите познати ни горива като нафта и газ, дърва или ток.

Ефективна топлина – пелетните котли и камини могат да трансформират до 90 % от енергия, съдържаща се в суровината, в топлина. Това прави отоплението с тях много по – икономично.

Екологично отопление – изборът на пелети за отопление е решение, щадящо околната среда – те са суха суровина с изключително ниски емисии на замърсяване.

Съществуват два варианта за отопление с дървени пелети – с пелетни печки или с пелетна инсталация.

Печките и камините могат да бъдат обикновени, които поставени в едно помещение, отопляват само него, или с водна риза, действаща на принципа на парно, както и с въздуховоди, които отопляват съседните стаи. Когато се използват правилно се отчита висока икономия на енергия.

Пелетната инсталация е най – подходяща за отопление на средни и големи къщи, вили и къщи за гости, хотели, обществени предприятия, оранжерии.


Дървесните пелети представляват малки гранули около 2 см. Произвеждат се чрез изсушаване и пресоване