Външна топлоизолация - полезни съвети

21/10/2016, 07:22:17
Оценка 4.4 от общо 26 гласа
21/10/2016
Тагове:
Външна топлоизолация - полезни съвети

Стремежът ни към по – комфортен и същевременно икономичен начин на живот става все по – голям. И това е напълно обяснимо, имайки предвид възможностите, които ни предлагат съвременните технологии в строителството и обзавеждането на дома. Думите „енергийна ефективност“ вече не са непознати за повечето от нас, а тъкмо обратното – опитваме се да ги приложим в домовете и работните си места. Външната изолация е един от най – често срещаните методи за подобряване на енергийната ефективност в жилищата.

Какво е външна изолация?

Външната топлоизолация представлява изолационна система, чиято цел е да предпазва външните стени от замръзване, да не допуска нахлуването на влага в дома ви, да изравни температурни колебания и да намали загубите на топлина.

Защо да изолираме външните стени?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно, тъй като ползите са много, но най – общо с изолацията целим:

- Спестяване на енергия за отопление през зимата и за охлаждане през лятото.

- Намаляване на риска от образуване на конденз.

- Осигуряване на пожарна безопасност.

- Има шумоизолиращ ефект.

- Подобряване външния вид на сградата и удължаване на живота й.

Предимства на външната пред вътрешната изолация

При външната топлоизолация напълно се прекъсват топлинните мостове и загубата на енергия, докато при вътрешната това не се случва. При наличието на външна изолация няма възможност за проникване на влага отвън. Строителният материал се полага зад стената и по този начин самата стена оказва положително въздействие относно запазването на постоянна температура и относителна влажност на въздуха в помещението. При вътрешната изолация в помещението се задържа по – висока въздушна влажност, което е причина за поява на мухъл и плесен. Друго основно предимство на външната изолация е, че не се намалява обемът на помещението.

За колко време се изплаща инвестицията за монтажа на външна топлоизолация?

Отговорът на този въпрос зависи от много фактори като средната температура през конкретната зима, вида отопление и неговата цена, район, режим на отопление и т.н. но практиката показва, че качествената топлоизолация обикновено се изплаща за 4 до 5 отоплителни сезона. 


Стремежът ни към по – комфортен и същевременно икономичен начин на живот става все по –