Венецианска мазилка - характеристики, нанасяне, интериорни идеи

05/06/2019, 14:07:59
Оценка 4.6 от общо 5 гласа
05/06/2019
Тагове:
Венецианска мазилка - характеристики, нанасяне, интериорни идеи

Венецианската мазилка е стилно и луксозно стенно покритие, което осигурява блясък и изисканост на помещенията. Красивото преливане на отделни нюанси, нейната здравина, устойчивост и безопасност я правят една от най – предпочитаните декоративни мазилки.

Венецианската мазилка е продукт на варова или акрилна основа, който придава мраморен ефект на стените. Тя притежава много добра паропропусливост, поради което предотвратява образуването на плесен и мухъл. Освен това е незапалима и нетоксична за хората и околната среда.

Оригиналната рецепта произхожда от древен Рим, където мраморът е бил основен и предпочитан строителен материал. При обработката му се получавало голямо количество мраморен прах, който оставал неизползваем. Така се родила идеята за венецианската мазилка. Рецептата съдържа в различни пропорции: мраморен прах, гасена вар и пигменти. Мраморът може да бъде заменен с кварц, малахит, оникс, гранит и други каменни видове.

Предимства на венецианската мазилка:

  • Състои се от натурални материали, които се характеризират с хипоалергенност и екологичност;
  • Позволява на стената да диша и пропуска влагата навън, което осигурява здравословен микроклимат в стаята;
  • Много трайна е и малки, повредени участъци лесно могат да бъдат поправени;
  • Може да бъде почиствана с влажна кърпа;
  • Създава забележителни визуални ефекти;

Недостатъци на венецианската мазилка:

  • Висока цена;
  • Трудна за нанасяне от неспециалисти;

Мазилката може да има необичаен старинен ефект, да бъде леко напукана, гладка, полирана, матова, да имитира класически мрамор, травертин, гранит, бетон, злато или восъчно покритие. Може да бъде нанесена както на стената, така и на тавана и други архитектурни елементи като колони, арки, паравани.

Венецианската мазилка е много подходяща за коридора, балкона, детската стая или кухнята тъй като се почиства лесно.

Нанасяне на венецианска мазилка

Ако досега не сте нанасяли подобен тип мазилки, силно ви препоръчваме да потърсите услугите на специалист. За да се получи красив, визуален ефект мазилката трябва да се нанася от опитен майстор. И тъй като все пак винаги има първи път, ако сте решили да нанесете мазилката сами, вижте инструкции как да го направите:

1. Основата трябва да се почисти добре, да бъде без прах и мазни петна. Също така тя трябва да бъде еднакво равна и гладка.

2. Преди нанасянето на мазилката стената трябва да се обработи с качествен грунд, най-добре – маслен. Така се осигурява добро сцепление между мазилката и основата.

3. След като грундът изсъхне напълно се нанасят три пласта от продукта с маламашка за Венецианска мазилка. Първата ръка се нанася равномерно и се изчаква да изсъхне 10-12 часа. Нанасянето на този слой наподобява шпакловка;

4. Втора ръка – нанася се фин слой от продукта до постигане на напълно гладка повърхност. Различните техники на нанасяне определят крайния резултат. Важно е да се спазва една и съща техника по цялата повърхност. Изчаква се да изсъхне около 6-8 часа;

5. Трета ръка – нанася се съвсем фин слой и се полира с ръба на маламашката. Натискът при нанасянето на този слой е по – силен като се цели изравняване на основата.

7. След пълното изсъхване на мазилката (4-5 дни) се полага слой от защитна вакса на восъчна основа. Нанася се с помощта на мека, памучна кърпа, напоена в разтвора. Кърпата се изцежда и с плавни движения, без натиск, продукта се нанася по цялата повърхност. За пълно запечатване нанесете и втори слой, след като първият изсъхне.

Специфичното е, че се работи бързо, с енергични движения. Ако венецианската мазилка не се нанесе правилно рискувате незадоволителен краен резултат.

Добре е мазилката да се нанася при температура на въздуха 10-37 градуса и влажност на въздуха под 80 %. При тези условия тя изсъхва напълно след около 4 дни. Изчакайте този период, след което нанесете защитния продукт. Той ще направи повърхността устойчива на миене. Ваксата е без мирис, напълно безвредна и незапалима.

Венецианската мазилка в интериора:


Венецианската мазилка е стилно и луксозно стенно покритие, което осигурява блясък и изисканост на по