Линолеум - характеристики, избор и поддръжка

13/05/2019, 16:14:40
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/05/2019
Тагове:
Линолеум - характеристики, избор и поддръжка

Линолеумът е настилка, съставена изцяло от естествени материали. В състава й влизат дървесни или коркови стърготини, ленено масло, дървесни смоли, естествени пигменти и юта. В представите на много хора „линолеум“ е равнозначно на „балатум“. Това обаче не е вярно и между двете настилки има голяма разлика. Докато линолеума е с изцяло естествен произход и е екологично чиста настилка, то балатумът се прави от ПВЦ материал.

Бактерицидните свойства на лененото масло предпазва от настилката от линолеум от развитие на бактерии. Това я прави особено подходяща за обществени области, където е нужно много високо ниво на хигиена – лекарски кабинети, болнични стаи, аптеки, детска градини, фитнеси. Настилката е подходяща и за жилищни площи.

Подовите настилки от линолеум са съставени от природни, възобновяеми суровини, щадящи околната среда.

Линолеумът е с много добри топлоизолационни и акустични показатели. Настилката отговаря на изискванията на всички сертификати за устойчиво и зелено строителство. Голямо предимство на линолеумът е, че е много приятен на допир и създава топло усещане при ходене бос по него.

Настилката от линолеум е хомогенна, еднослойна, устойчива на износване, антистатична. Под нея може да се постави подово отопление. Пожароустойчива е, хигиенична и лесна за поддръжка. Не на последно място – може да се намери в многообразие от разцветки.

Линолеумът е издръжлива настилка затова е подходяща за помещения с високо натоварване като детската стая, дневната, офисът. Може да се полага и в помещения с големи температурни колебания. Материалът не избледнява и запазва добрия си вид дори под дълго влияние на ултравиолетови лъчи. Предлагат се настилки с различна дебелина и дизайн. Съвременните модели много успешно имитират ламинат.

Важни правила при монтажа на линолеума са основата да бъде гладка, равна и суха. Колкото по тънка е настилката, толкова по строги са изискванията за повърхността, върху която ще се полага. Неравностите не само ще се виждат, но и ще ускорят износването на покритието. Основата трябва да бъде почистена много добре. Материалът се оставя в помещението където ще се монтира за около 24 часа при температура 15 – 28 градуса. Същото важи и за грунда и лепилото. Влажността в помещението не бива да превишава 75 %. След разкроява настилката се оставя да се климатизира за кратко, след което се полага и залепя с лепило. Фугите се запълват със заваръчен шнур с помощта на пистолет за горещ въздух. Това се прави 24 часа след полагането на настилката с цел по – голяма здравина. Фугите могат и да не се заваряват, като в този случай двете настилки трябва да прилепнат много плътно една до друга.

Как линолеума се вписва в интериорния дизайн:

Линолеум в кухнята

Линолеум  детската стая

Линолеум в дневната

Линолеум в коридора

Линолеум в спалнята


Линолеумът е настилка, съставена изцяло от естествени материали. В състава й влизат дървесни или кор