Какво трябва да знаем за поялниците: видове, спецификации, характеристи

13/12/2022, 20:03:49
Оценка 4 от общо 4 гласа
13/12/2022
Какво трябва да знаем за поялниците: видове, спецификации, характеристи

Поялниците са уреди за запояване - създаване на твърда електрическа връзка върху платка или друго електронно устройство. Тези машини разполагат с дръжка, свързана с метална тръба и захранващ кабел. Защитната тръба е оборудвана с резистивен нагревателен елемент, който се използва за нагряване на върха на поялника.

С мощност от 20 до 75 W, обикновените поялници могат да се нагряват до температури между 380°C и 460°C, което със сигурност ще разтопи спойката. С поялниците трябва да се работи внимателно, за да се избегнат изгаряния по ръцете. Когато се използват правилно, те са изключително удобни и полезни инструменти.

Някои от по-големите модели имат формата на пистолет със спусък за включване/ изключване. С мощност от най-малко 100 W тези модели са най-добри за запояване при много висока температура. Още по-мощни варианти се използват в производството на бижута.

Поялник или станция за запояване

На пазара поялникът най-често се предлага в два варианта - самостоятелен или със станция за запояване.

Можете да си закупите самостоятелен поялник или за малко по-голяма сума да си изберете станция за запояване със стабилна метална основа и предпазна опора за инструмента. Станциите често идват като комплект с лупа и пинсети за задържане на проводници (в случаите на запояване на компоненти на печатни платки).

Станцията за запояване с контролирана температура е най-сложният модел. Тя е оборудвана с трансформатор 220-24 V DC, цифров дисплей, потенциометър и термостат, който Ви позволява да контролирате температурата на променливия нагревателен елемент от 200°C до 400°C.

Нагревателен елемент: накрайник за запояване

Накрайниците на поялниците често са взаимозаменяеми и регулируеми, като се предлагат в няколко модела, всеки от които е проектиран за специфични изисквания за свързване и температура.

Съществуват накрайници със зъбци, използвани за запояване и разпояване на малки части, има и накрайници - длета, конични и скосени модели. Опциите за аксесоари са безкрайни.

След като се спрете на определен модел поялник, не забравяйте да проверите наличието на конкретните накрайници, от които се нуждаете.

Видове запояване

Запояване на електронни елементи

За ръчното спояване поялникът трябва да може да поддържа необходимата топлина за спойката. Твърде високата температура може да увреди някои компоненти, а твърде ниската да не довърши спойката както трябва. Ръчното спояване изисква определени умения - особено при работа с обекти с малко разстояние между контактните части.

При спояването на електронните компоненти правилно избраният флюс предпазва от оксидация. Накрайниците на поялника трябва да бъдат редовно почиствани, за да се гарантира добро топлопредаване. Елементите трябва да са добре покрити с флюс, а необходимата температура задължително да е достигната.

За лесно запояване е добре тинолът и поялникът да се поставят отделно на мястото на спойката. След нанасяне на достатъчно припой тинолът се отстранява. При достатъчно нагряване на спойката припоят се разпределя равномерно, като след това поялникът се отстранява.

Добрата спойка е гладка и лъскава на вид с ясно видими очертания.

Индукционно спояване

Този метод използва индукционно нагряване с променлив ток (с висока честота) през бобина, която се слага върху спойката. Така се провежда ток в частите, които трябва да се спояват. В конкретното място на съединението се създава топлинна енергия, поради по-високото съпротивление спрямо металът наоколо. Тази индукционна бобина може да се оформи прецизно спрямо формата на съединението.

Запояване със сребърни припои

Спояването при високи температури се използва за работа с материали като злато, сребро, мед, месинг. Самият припой може да бъде подходящ за ниска, средна или висока температура. Нискотемпературният припой се топи при 618 °С и има по-малко съдържание на сребро. Високотемпературният припой е с 80% сребро, като се топи при температура от 740 °C.

 

Откъде да закупя?

 В днешно време почти всички прибягват до онлайн пазаруването - и не случайно. Електронните магазини могат да бъдат посещавани по всяко време, като потребителят получава възможност свободно да разглежда и да сравнява предлагане и цени. Освен това си спестява и множеството неудобства на физическото обикаляне.

***

Много добри възможности за онлайн пазаруване на всякакви машини, уреди и инструменти предлага сайтът OnlineMashini.bg. Там ще откриете широка гама поялници - над 200 различни модела на различни марки. Получавате изгодни цени, възможност за покупка на лизинг и безплатна доставка на стоки над 70 лв.

Също така получавате и изключително бързо обслужване, възможност за професионално консултиране, както и опция за преглед и тест при получаване на заявените продукти.


Поялниците са уреди за запояване - създаване на твърда електрическа връзка върху платка или друго ел