Как да подготвим стените за нанасяне на боя

10/06/2019, 09:52:17
Оценка 5 от общо 2 гласа
10/06/2019
Тагове:
Как да подготвим стените за нанасяне на боя

Подготовката на основата преди интериорно боядисване е особено важна за получаване на добър краен резултат. И така какво е нужно за подготовка на стената и за самото боядисване:

Материали и инструменти:

 • Интериорна боя;
 • Грунд;
 • Запълваща (шпакловъчна) смес;
 • Валяк и четки;
 • Удължител за валяка;
 • Шпакла;
 • Шкурка или електрическа шлайф машина;
 • Пръчка за разбъркване на боя;
 • Леген или кофа;
 • Ръкавици, работни дрехи и защитни очила;
 • Парцали и гъби за почистване;
 • Найлон за пода и за мебелите, ако ще останат в стаята;
 • Прахосмукачка;
 • Почистващи препарати;
 • Хартиено тиксо или предпазни лепенки;

В зависимост от състоянието на стената в началото на работата е възможно някои от изброените инструменти да не са ви нужни. В магазините се предлагат и готови комплекти за боядисване.

Стъпка 1 – подготовка на стаята

Изнесете мебелите от помещението или ги преместете в средата и ги покрийте с найлон или защитно фолио. Покрийте и пода. Свалете завесите и осветителните тела. Облепете контактите с предпазна лента или тиксо.

Стъпка 2 – отстраняване на старо покритие

Ако старото покритие е несъвместимо с новото или има наслоени много пластове боя, то те трябва да се изстържат. Намокрете стената с четка и с помощта на шпакла или бояджийска стъргалка свалете слоевете боя. Балончета или други недостатъци по стените се заглаждат със шкурка или електрическа шлайф машина. Дупките и пукнатините трябва да бъдат запълнени със шпакловъчна смес. След като тя изсъхне, излишния материал се отстранява и повърхността за заглажда със шкурка. Стените с гланцово покритие трябва да се шлайфат фино и да се почистят добре с влажна гъба. Не се опитвайте да нанесете боя върху гланцова повърхност.

За да се уверите, че стената е добре почистена и готова за следващата стъпка може да опитате следния трик: залепвате парче строителна лента/тиксо/изолирбанд с натиск върху стената и след няколко минути отлепвате с рязко движение. Ако по лентата останат следи от покритието значи трябва да продължите с отстраняването му докато изчезнат и последните остатъци.

Стъпка 3 – почистване на стените

Почистете стените от прах с помощта на прахосмукачка или влажен парцал. Може да ползвате и домакинска гъба. Задължително използвайте два отделни съда – един с чиста течност за потапяне на гъбата и един за изплакване след употреба.

За петна от мазнини или мухъл използвайте специални, за целта, препарати. След това измийте стената с чиста вода и проветрете помещението.

Прокарайте длан по стената и вижте дали има следи от боя или прах. Ако има почистете отново.

Стъпка 4 – уплътнете фугите и защитете околните повърхности

Уплътнете фугите около вратите и прозорците с акрилен или полиуретанов уплътнител. Съединителните фуги на гипсокартонените плоскости запълнете с акрилни или гипсови пълнители. Защитете ъглите на съседните повърхности със специална летна.

Стъпка 5 – грундиране и боядисване

Следва нанасяне на грунд с четка. Грундирането намалява разхода на боя, предотвратява лющенето на латекса, изравнява попиващата способност на стената и подобрява адхезията ѝ. Липсата на грунд може да доведе до свличане на мазилката така че не пропускайте тази важна стъпка.

Ако стената е нова и суха може да използвате водоразтворим грунд, докато за стени с някакво старо покритие или упорити петна се препоръчва употребата на масленоразтворим грунд.

Водоразтворимите грундове са подходящи за нанасяне под латексни, акрилни и алкидни бои. С тях може да подготвите повърхности от бетон, цимент, гипс, гипсокартон, дървесина, стъклофибърни тапети и боядисани, по-рано, стени.

Ако стената е ронлива укрепителния слой трябва да е по-плътен. Съответно ако основата е здрава е достатъчен фин слой. За средна, оптимална дебелина на слой грунд се приема 0,2мм.

След като грундът изсъхне напълно преминете към боядисването.


Подготовката на основата преди интериорно боядисване е особено важна за получаване на добър краен ре