Изолация на пода - какъв материал да изберем

26/06/2019, 14:42:13
Оценка 4.8 от общо 5 гласа
26/06/2019
Тагове:
Изолация на пода - какъв материал да изберем

За изолацията на пода трябва да се помисли още при започване на ремонта. Така няма да се налага да се демонтират вече положените настилки и мебели. Изборът на материал е от решаващо значение за качеството на изолацията и за микроклимата в жилището.

В кои случаи е нужно да правим подова изолация?

Ако трябва да сме съвсем обективни – винаги е добре да има изолационни материали под настилката! Дори и да не се очаква пода да бъде твърде студен, със сигурност ще усетите разлика със или без изолация. Освен това изолационните материали намаляват до някаква степен и ударният шум по настилката, за което съседите отдолу обезателно ще ви бъдат благодарни. Задължително трябва да се поставя изолация под подово отопление. Също така силно желателно е да изолирате пода ако живеете на приземен или първи етаж в къща или апартамент. Ако жилището се намира над гаражи, магазини и складове, също и ако апартамента под вашия не се отоплява.

Изборът на материал зависи от вида на настилката, наличието на подово отопление, влажността в помещението, очакваното натоварване на пода, предвидения бюджет.

Кои са най-използваните материали и кой да изберем?

Екструдиран полистирен (фибран)

Фибранът се продава на плоскости, които се поставят над замазката. Той е устойчив на натиск и стареене. Не се свива, издръжлив е на климатични промени. Има ниска влагоабсорбация, трудно горим е.

Експандиран полистирен (стиропор)

Това е един от най-достъпните и предпочитани варианти за изолация, основно заради ниската цена на материала. Стиропорените плоскости се намират с различна дебелина и съответно колкото по-голяма е тя, толкова по-добър е топлоизолационния ефект. Ако замазката е неравна, стиропора обира недостатъците. Минусът на материала е, че е по-мек и трошлив от фибрана и при сериозен натиск може да поддаде.

Перлит

Наподобява изронен стиропор и е подходящ е за неравни подове. При направа на изолация с перлит върху него трябва да се поставят гипсофазер или OSB плоскости. Така ще получите равен, сух под, върху който може да поставите паркет, ламинат, теракот.

Недостатъка на перлита е, че не е особено устойчив на натиск, например от обемни и тежки мебели.

Корк

Коркът е лек, еластичен, устойчив на вода, трудно запалим, не токсичен, не поема и не отдава прах. Той е перфектен изолатор както на топлина, така и на звук и вибрации, което го прави отличен избор за пода. Има висока издръжливост на натиск и химикали и дълъг експлоатационен срок. Може да се използва във влажни помещения. Основният му минус е по-високата цена, в сравнение с други материали.

Талашит

Използването на талашит е един от най-лесните и икономични начини за изолация. Той е безвреден за хората и околната среда, достъпен и евтин, лесен за полагане. Талашитът е лек и удобен за използване, обира неравностите по пода, повишава както топло, така и звукоизолацията. Лесно се насипва в труднодостъпни места Има съществен минус – запалим е!

Овча вълна

Макар да не е много разпространена в днешно време, изолацията с овча вълна всъщност не е иновативен подход, а метод, прилаган от векове. Тя е екологичен материал с много добри топлоизолиращи качества. Овчата вълна е хигроскопична и водоустойчива. В нея не се развиват мухъл и плесени. Освен това притежава много добри звукопоглъщащи свойства, заради което съседите под вас вероятно ще ви бъдат благодарни, особено ако имате малки деца. Труднозапалима е.

Каменна вата

Каменната вата се предлага на плочи и осигурява добра топло и виброизолация на пода. Има добра устойчивост на натиск, издържа на температурни колебания, не се деформира и е негорим материал. Устойчива е на гниене и стареене, не корозира, в нея не се развиват гъбички или мухъл.


За изолацията на пода трябва да се помисли още при започване на ремонта. Така няма да се налага да с