Хидроизолация на баня - стъпка по стъпка

04/01/2022, 16:32:48
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
04/01/2022
Тагове:
Хидроизолация на баня - стъпка по стъпка

Хидроизолацията на банята е важен етап от ремонтирането ѝ, поради факта, че тя е изложена постоянно на течаща вода и остатъчна влага. Повечето бани са облицовани с керамични плочки, които сами по себе си не осигуряват нужната защита срещу проникване на влага в стените и пода на помещението.

Наличието на влага в конструкцията се отразява пагубно на строителните елементи и намалява тяхната здравина и експлоатационен живот. Освен това води до образуване на мухъл, който нарушава здравословния микроклимат в жилището. Не на последно място са и естетическите последици в съседни помещения като мокри петна от теч, лющеща се мазилка и т.н.

Пропуснатата хидроизолация при основния ремонт на банята може да ви струва скъпо след време. Появата на течове, мухъл и неприятна миризма изисква допълнителен ремонт, който струва пари, време и неудобства. Той изисква цялостно премахване на облицовъчното покритие, нанасяне на хидроизолация и поставяне на нова облицовка. Затова, ако ви предстои цялостен ремонт на баня, не пестете средства за хидроизолациионна защита.

Когато правите хидроизолация обърнете особено внимание на някои критични точки в помещението – вертикални, хоризонтални и ъглови фуги. Отводнителните и канализационни съоръжения също често са проблемни.

Как да хидроизолираме банята стъпка по стъпка?

Стъпка 1: Подготовка на основата

Ако има облицовъчно покритие, то трябва да се бъде премахнато. След това основата се почиства от наслоявания и прах. Важно е стените да бъдат равни и да няма пукнатини. Нанася се универсален строителен грунд. Нужно е да се разреди с вода според указанията и в зависимост от състоянието на основата, но в съотношение не по-голямо от 1:10. Използвайте електрическа бъркалка за миксиране преди да започнете нанасяне на продуктът, тъй като трябва да бъде идеално разбъркан.

Грундът се нанася с помощта на валяк, така че да попие изцяло в основата. Изчаква се пълното му изсъхване и се преминава към следващия етап.

Стъпка 2: Нанасяне на хидроизолация

Преди да се премине към нанасяне на хидроизолиращия продукт е добре да подсилите някои критични точки в банята. За подовите сифони и други ВиК елементи е добре да използвате специални водоустойчиви маншети, които се вграждат в хидроизолационния слой под керамичното покритие и осигуряват отлична връзка между хидроизолационната система и преминаващите през нея отводнителни канали. Може да ги намерите в магазините за строителни материали.

Ъгловите фуги също са критични зони, които е добре да бъдат допълнително защитени с хидроизлоационна лента.

След това преминаваме към полагането на хидроизолационния продукт. Обикновено той се състои от два компонента – в течно и сухо състояние, които трябва да се смесят и разбъркат с електрическа бъркалка на бавни обороти до получаване на хомогенна смес. Спазвайте стриктно указанията за приготвяне на производителя.

След като сместа е готова започваме нанасянето от ъглите и фугите с помощта на четка. Добре е да се положат хидроизолационни ъглови елементи за допълнително уплътняване. След приключване с ъглите и фугите се преминава към защитата на ВиК системата. Предварително подготвените маншети се залепват плътно към основата върху хидроизолационен слой, след което се намазват отново, така че да бъдат плътно покрити.

Когато всички проблемни участъци са защитени се преминава към полагане на първия слой изолация върху стените и пода. Може да използвате четка, валяк и маламашка. Слоят трябва да бъде около 2-2.5 мм.

След нанасянето му се изчаква материалът да се втвърди, но без да изсъхва напълно. Това най-често отнема около 3-4 часа. Следва нанасянето на втори слой.

Стъпка 3: Полагане на финалното покритие

След като и последния слой хидроизолация изсъхне напълно се преминава към полагане на крайното покритие, което най-често е от керамични плочки.

Започваме с подготовка на лепилото в чист съд като смесваме сухото вещество с вода според указанията на опаковката. Разбърква се с електрическа бъркалка до получаване на хомогненна текстура. В сместа на бива да има бучки! Изчакваме около 10 минути и разбъркваме отново на ниски обороти. Така приготвената смес е годна за употреба до 4 часа при температура 20-25 градуса.

Започваме лепенето на плочките от втори ред. Лепилото се нанася „на гребен“ с назъбена маламашка. Може да се наложи сместа да се разбърква периодично за да запази своята хомогенна структура.

След полагане на плочката, тя се фиксира чрез леко почукване с гумен чук.

Стъпка 4: Фугиране

След като всички плочки са залепени, изчакваме около 24 часа и почистваме фугите от остатъци от лепило и прах. Разтваряме фугиращата смес според указанията и разбъркваме добре до получаване на хомогенна консистенция без бучки.

Оставяме сместа да престои 5 минути и разбъркваме отново. Приготвения разтвор трябва да се използва в рамките на 30-40 минути.

Сместа се поставя дълбоко във фугите с помощта на гумена маламашка или фугиращ шпахтел под ъгъл от 45 градуса. Желатено е в ъглите т.е връзката "стена-стена" и "стена-под" да се фугират със силикон за допълнителна еластичност на конструкцията. Пълното изсъхване на фугиращата смес отнема около 24 часа.


Хидроизолацията на банята е важен етап от ремонтирането ѝ, поради факта, че тя е изложена постоянно