Арка от гипсокартон

06/10/2020, 15:10:39
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/10/2020
Тагове:
Арка от гипсокартон

Добрата пластичност на гипсокартона и лесната работа с него, го правят много подходящ за изграждане на различни видове интериорни елементи и детайли като преградна стена, декоративна ниша, остров или барплот, арка.

Арката най-често се използва за разделяне на едно помещение на две отделни зони, в случаите когато не искаме между тях да има врата или стена. С помощта на арката помещенията са визуално отделени, но ходенето между тях е бързо и безпрепятствено.

Арката може да се използва и като интериорен акцент на стената или прозореца с цел създаване на нестандартно и стилно пространство.

Форма на арката

Квадратната форма е най-лесна за изпълнение. Подхожда на всеки стил, особено модерен и минималистичен, при които линиите са строги и прави, и всякакви извивки са нежелателни. Квадратната арка може да бъде декорирана с помощта на рафтове, ниша, вградено осветление.

Кръгла, полукръгла или елипсовидна арка, под формата на дъга, е най-често срещния вариант за свод между две помещения или за прозоречна арка. Това е класическа форма, подходяща за интериор в стил прованс, кънтри, ретро, съвременна класика.

Полуарката се среща рядко и е подходяща главно за стаи с високи тавани, тъй като смалява пространството във височина.

Арката може да има още трапецовидна или друг вид фигурална форма, но тези варианти се срещат по-рядко, тъй като са трудни за изпълнение, а и са твърде претенциозни и не подхождат на всеки интериорен стил, набиват се на очи и не са много удачен избор за модерен, изчистен интериор.

Най-често арката разделя кухнята от дневната, антрето от останала част на дома или обособява работния кът в хола, тоалетната или къта за четене в спалнята, зоната за игра от тази за учене в детската стая и т.н.

Как да декорираме арката?

Ако не искате арката да привлича твърде много внимание към себе си, а да служи само като свод между различните помещения, най-удачно е тя да бъде облицована като останалата част от стените. В случай, че желаете арката да бъде декоративен акцент, може да я боядисате в различен цвят, да я облицовате с тапети, дървени греди, декоративна мазилка, тухли или камък, да подсилите ефекта й с помощта на вградено осветление.

Предимства на арката от гипсокартон:

  • Ниското тегло на гипсокартона позволява арката да бъде направена и върху носещи и преградни стени;
  • С гипсокартона се работи бързо и лесно дори да нямате професионални умения;
  • Материала е мек, но издръжлив и позволява направата на различни видове форми и конструкции;

Добрата пластичност на гипсокартона и лесната работа с него, го правят много подходящ за изграждане