Да се върнем назад във времето - къща от слама

03/08/2017, 11:17:21
Оценка 4.6 от общо 74 гласа
03/08/2017
Да се върнем назад във времето - къща от слама

Все по – често в днешно време чуваме израза :“Да се върнем назад към природата.“ Все повече се замисляме за опазването на планетата, за чистота на въздуха и за условията на живот в собствените ни домове.

Понятия като „био“ и „еко“ залягат в плановете на модерното строителтво. Търсенето на връзката с природата, използването на безопасни материали и стремежът към по – здравословна среда на живот ни кара на все по – често да обръщаме поглед към алтернативи на съвременните строителни материали. Една такава стара, но не забравена алтеранатива е...къщата от слама.

За сламената къща днес се разказват носталгични истории и легенди.

Какви всъщност са основните предимства и недостатъци на сламата като строителен материал:

Предимства на къщите от слама:

- Шумоизолация – сламените стени осигуряват много висока степен на звукоизолация на сградата. Това ги прави подходящи за постройки, които се намират в близост до оживени улици, магистрали, гари и летища.

- Влага – влагата е проблем за всеки вид материал, но къщите от слама не проявяват способност за задържане на влагата и не представляват по – голям риск в сравнение с други строителни материали.

Източник на проблеми в сламената къща биха могли да бъдат единствено кухини в стената, през които течността може да си проправи път. За целта стените трябва да бъдат добре защитени с навеси, а покривите с улуци. Прозорците и вратите също трябва да бъдат изолирани с подходящи улеи. При климат с висока влажност осигурете качествена изолация.

- Устойчивост на огън – сухата слама е запалима, но когато е уплътнена в бали тя се обезвъздушава и трудно гори. Замазката допълнително повишава огнеустойчивостта на материала. Важно е да се направи и добра изолация.

- Опазване на околната среда – сламата е възобновяем, екологичен и нетоксичен материал, който лесно се адаптира към условията на околната среда и температурните разлики.

Недостатъци на къщите от слама:

- Време за изпълнение – най – подходящата слама за строителни цели се появява през август. Това означава, че трябва да съумеете да я съберете, да произведете блокове и да изградите стените до началото на зимата, което не е лека задача. Ако не успеете до този срок по – добре отложете строежа за следващото лято, в противен случай рискувате къщата ви да започне да гние.

- Ограничени възможности за дизайн и типове проекти – строителството от сламени блокове все още не е достатъчно масово и популярно, затова всеки проект изисква индивидуална разразботка от добри специалисти.

- Мишки – при неправилна технология на строеж на сламената къща може да си навлечете доста главоболия е нежелани наематели – гризачи. При сериозни студовете мишките могат да се заселят в дупки и пукнатини, оставени от строителите.


Все по – често в днешно време чуваме израза :“Да се върнем назад към природата.“ В